Když ho za to poslal Krajský soud v Plzni na pět let za mříže a nařídil mu sexuologickou léčbu, muž se hlasitě rozbrečel. Teď má důvod k pláči dvojnásobný. Odvolací Vrchní soud Praha totiž verdikt potvrdil. „Odvolání obžalovaného bylo odvolacím senátem jako nedůvodné zamítnuto,“ řekla Deníku v úterý mluvčí VS Kateřina Kolářová. Muži tak zbývá už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

L. H., jehož jméno ani tvář nesmí redakce ze zákona zveřejnit, žil se svou družkou a jejími třemi dětmi na jižním Plzeňsku. Na jedné z ženiných dcer, dvanáctileté holčičce, se podle státního zástupce Jiřího Richtra sexuálně ukájel, a to od roku 2020 až do listopadu 2021. „Přiléhal v dětském pokoji k nezletilé v úmyslu sexuálně se uspokojit, když využil situace, že spala a nevnímala, a tudíž nemohla reagovat. Začal ji osahávat na prsou, zadku i přirození, strkal jí prsty do pochvy, až ji to probudilo,“ popsal Richtr s tím, že se L. H. měl dopustit i dalších sexuálních útoků vůči dívce včetně klasických i análních pohlavních styků.

Ilustrační foto.
Neslyšící muž usmrtil v Plzni na přechodu seniorku. Soud ho potrestal podmínkou

L. H. u soudu vinu opakovaně odmítl. Uvedl, že s matkou poškozené se seznámil před bezmála devíti lety na diskotéce. Družku, která je o dost starší než on a která žila v azylovém domě na Rokycansku, si i s jejími potomky nastěhoval k sobě. O děti se dle svých slov staral jako vlastní táta. Jenže s družkou se pak stále častěji hádali, zvláště když byli oba pod vlivem alkoholu. „Je pravda, že k holce jsem si chodil lehat, ale nebylo to v úmyslu se sexuálně uspokojit, chtěl jsem se jen vyspat,“ tvrdil soudu L. H. Dívka však popsala, co vše s ní otčím proti její vůli prováděl. Znalci potvrdili, že je věrohodná a že by si nebyla schopna takové věci vymyslet.

Senát v čele se soudcem Janem Špetou poslal L. H. za znásilnění na pět let do věznice s ostrahou. Uložil mu také ochranné sexuologické léčení v ústavní formě a nařídil mu zaplatit poškozené odškodné ve výši 300 tisíc korun. Soudce Špeta v odůvodnění mimo jiné uvedl, že soud uložil trest při spodní hranici trestní sazby, neboť přihlédl k tomu, že obžalovaný trpí hebefilií, tedy sexuální náklonností k dospívajícím dívkám, a jeho příčetnost byla právě kvůli sexuální úchylce snížena. L. H. se odvolal, ale neuspěl.