Vše se odehrávalo pod dozorem Krajského státního zastupitelství v Plzni. 

"Cílem rozsáhlé akce bylo odhalení, nalezení a zadokumentování důkazů proti organizované skupině pachatelů. Ta dovážela z ciziny prekurzory pro výrobu metamfetaminu, který pak pachatelé vyráběli ve varnách na Klatovsku. Šlo o čtyřčlennou skupinu Čechů zabývající se nelegální výrobou, transportem a distribucí omamných a psychotropních látek a jedů v České republice," uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Václav Chaloupek mladší
Syn filmaře skončil opět za mřížemi, vařil drogy

Mnohatýdenní přípravy vyvrcholily v sobotu 4. května společným zátahem celníků a policistů ve Vřeskovicích. Při akci byly zadrženi čtyři lidé pomocí zásahové jednotky celní správy.

Policisté poté provedli domovní prohlídku, při které zajistili chemické látky, předměty k výrobě pervitinu a látku s obsahem efedrinu. Proces výroby pervitinu nebyl dokončen na základě provedeného zákroku generálního ředitelství cel a protidrogového oddělení.

Následně komisař z oddělení obecné kriminality územního odboru Klatovy předal usnesení o zahájení trestního stíhání čtyřem pachatelům. Ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy byl obviněn sedmatřicetiletý muž z Plzně, kterým je Václav Chaloupek mladší, a z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy osmatřicetiletý muž ze Sušice, osmadvacetiletý muž z Plzně a osmadvacetiletá žena z obce na severu Plzeňska. Uvedení spáchali uvedený trestný čin formou spolupachatelství.

V neděli 5. května, na základě rozhodnutí soudu, byli tři obvinění muži vzati do vazby a eskortováni do věznice.