Jejich  obhájci přišli za státním zástupcem po podání obžaloby s návrhem  uzavřít dohodu o vině a trestu.

„Návrh jsem přijal a obžalobu vzal zpět. Neznamená to, že obžalovaní ujdou trestu.  Trest, který jsme navrhovali, oni přijali a nyní jde věc k soudu, kde se bude dohoda o vině a trestu schvalovat. Pokud se tak stane, vyhneme se všichni dlouhým soudním jednáním.  Je na soudu, zda návrh přijme a na to konto navrhne veřejné zasedání. Do té doby však platí presumpce neviny,“ řekl státní zástupce s tím, že  jde o nový postup, který je zatím první na okrese.

„Soud měl původně nařízeno předběžné projednávání obžaloby. Mezitím však došel návrh na uzavření dohody o vině a trestu. Dohoda se sjednává v přípravném řízení, což je směrováno státnímu zástupci. Státní zástupce vzal poté obžalobu zpět,“ potvrdil soudce Milan Anderle.
Státní zástupce i soudce  odmítli prozradit, co je obsahem dohody mezi obviněnými a státním zástupcem. 

Manželé Ticháčkovi byli obviněni ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby kriminalisty z plzeňského útvaru hospodářské kriminality vloni na podzim. Ohrožení byli trestem odnětí svobody až na osm let.

„Od 1. ledna 2009 do 22. června 2011 manželé vytvářeli fiktivní účetní doklady, zejména pak jiné cestovní příkazy a jiné výplatní listiny, čímž došlo ke zkrácení daně,“ řekla tehdy k případu krajská policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Policisté po časově náročné analýze předložených účetních podkladů zjistili, že zaměstnanci předkládali jiné cestovní příkazy než ty, které jsou součástí oficiálního účetnictví. Při následných domovních prohlídkách policisté nalezli výplatní listiny, které byly podle zaměstnanců pravdivě vyplněné.

„Dá se říct, že si manželé vedli druhé účetnictví,“konstatovala Telekešová.

„Škodu jsem finančnímu úřadu uhradil včetně dvoumilionového penále,“ říká Jaroslav Ticháček.