Tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let a deset let zákazu činnosti. Takový rozsudek si včera vyslechl sedmatřicetiletý domažlický expolicista Petr Rett u Okresního soudu v Domažlicích.

Ačkoliv se Rett dopustil hned několika závažných trestných činů - zneužití pravomoci, sexuální nátlak a poškození cizích práv, soud přesto sáhl k velmi mírnému trestu.

Poručík Petr Rett, otec dvou dětí, přitom přímo na policejní služebně sexuálně obtěžoval deset žen, které tam byly u výslechu nebo svědčit. S jednou dokonce přímo na místě souložil.

„Jednání obžalovaného bylo  ponižující, nedůstojné, zbabělé a neomluvitelné. Na druhou stranu, podle zhlédnutých video a audiozáznamů je jasné, že se neuchýlil k žádnému násilí na vyslýchaných ženách. Pokud poškozená řekla ne, okamžitě přestal. Zproštěn byl i ohledně trestného činu znásilnění, který byl překvalifikován na sexuální nátlak," řekl k rozsudku soudce Jan Švígler.

Obžalovaný prý není osobou, která potřebuje k životu násilí, tudíž není v budoucnu hrozbou společnosti.
„Ve své profesi je odepsán a jeho osobní život je vzhledem k tomu, že žije na malém městě, v troskách," dodal Švígler s tím, že si uvědomuje, že rozhodnutí možná bude vnímáno z určitého pohledu jako nespravedlivé.

Obžalovaný Rett se k rozsudku nevyjádřil a s kapucí na hlavě ze soudní budovy doslova utekl.  Před soudem však  projevil lítost nad tím, čeho se dopustil.

Lituji svého jednání a vím, že je neomluvitelné. Všem poškozeným se znovu omlouvám. Uvědomuji si i to, že jsem zostudil policii, kde jsem dlouhá léta pracoval. Nejvíce jsem však poškodil svou rodinu, která nese následky už půl roku a ponese je i nadále.  Jednalo se o vybočení z řádného života. Už nikdy se žádného trestného činu nedopustím.  Dejte mi ještě šanci," prohlásil Rett chvíli před vynesením rozsudku.

Trochu sdílnější byl Rettův  obhájce. S trestem souhlasili a vzdali se hned v soudní síni práva na odvolání.
„Pan Rett se ke svému činu postavil jako chlap. Uznal, že udělal chybu a trest přijal," řekl obhájce.

Krajský státní zástupce Jiří Richter si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, tudíž rozsudek ještě není pravomocný.
„S rozsudkem jsem do určité míry spokojen, ale samozřejmě bude učiněno přezkoumání případu. Proto jsem si také vyžádal protokoly z hlavních líčení. Až se podrobně seznámím s písemnými argumenty, rozhodnu, zda budu souhlasit s rozsudkem nebo podám opravný prostředek," prozradil Richter.