S příchodem chladnějšího počasí přichází i doba, kdy chataři a chalupáři definitivně opouštějí své rekreační příbytky a měli by je připravit na zimu. V tomto období však k chatovým osadám obracejí svou pozornost také zloději či bezdomovci, kteří chtějí přespat v teple.

Policejní mluvčí Dagmar Brožová upozorňuje, že policisté nyní sice kontrolují různé chatové oblasti Domažlicka, ale zkontrolovat všechny objekty není v jejich silách a starost o zabezpečení chat a chalup mají především jejich majitelé.

„Zloděje lákají zejména proto, že bývají obývány pouze sezónně a mnohdy jsou situovány na odlehlých místech," říká Brožová s tím, že na Domažlicku je mnoho rekreačních chalup a chat, které jsou využívány od jara do podzimu, a některé z nich se nacházejí o samotě nebo v obcích s nízkým počtem trvale žijících občanů.

Podle ČSOB Pojišťovny na základě statistik od policie došlo v loňském roce k 224 případům vloupání do rekreačních objektů v Plzeňském kraji. Našemu kraji tak patří třetí příčka ve statistice, více vloupání bylo jen v jižních a středních Čechách. Škoda v celém Plzeňském kraji se vyšplhala na 3,8 milionu korun.

„Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je více než dvakrát až třikrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců. Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku' opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu. Čeští chataři a chalupáři už se ale za ta léta poučili a ve svých letních sídlech nenechávají tolik cenných věcí. Škoda způsobená při vniknutí zloděje do takových objektů je tak u nás nejčastější pojistnou událostí,"uvedl Michael Neuwirth, ředitel odboru pojištění majetku a odpovědnosti ČSOB Pojišťovny.

Luboš Jílek z Domažlic má osvědčený recept proti zlodějům.

„Samozřejmě chatu řádně zamykám, ale především mám prostě dobré vztahy se sousedy, kteří mají chaty vedle, a vždycky, když má jeden z nás příležitost a je u chaty, alespoň zběžně zkontroluje chaty i ostatním. Půjčujeme si i klíče," říká s tím, že před zimou z chaty odváží i cennější vybavení.

Nesprávná je totiž představa některých občanů, že případný zloděj nemá co ukrást a jejich věci nemají žádnou hodnotu.

„V současnosti pachatelé krádeží odnášejí především věci, které mohou dále zpeněžit, jako je například nářadí (elektrické pily, vrtačky, brusky), zahradní nářadí (elektrické nebo motorové sekačky), starožitnosti, jízdní kola i prodlužovací kabely," vyjmenovává policejní mluvčí Brožová s tím, že pachatelé často nezpůsobují velké škody odcizením věcí, ale poškozením zařízení. Někteří si navíc rádi vlezou do chaty, použijí nalezené oblečení a sní a vypijí vše, co najdou, hlavně alkohol.

Majitelé rekreačních objektů by si tak měli zajistit zejména uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém, mříže.

„Měli by využít elektronickou ochranu a případné napojení objektu na mobilní telefon. Pro případ vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí (obrazů, starožitností), elektrospotřebičů, nářadí či jízdních kol, které se v chatě nacházejí. Vyplatí se evidovat název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení. Tyto údaje totiž jsou požadovány u policie a pojišťovny při uplatnění náhrady škody," podotýká policejní mluvčí.

Jeden z kdyňských chatařů už dříve Deníku prozradil, že si raději ze své chaty většinu věcí vždy na zimu odveze domů.

„Můžete si chatu zabezpečit, jak chcete, a je to stejně houby platné. Zloděje a vandaly nezastavíte. Když zajistíte dveře, rozbijí vám okna. Když si dáte mříž, vytrhnou ji. Snad jedinou trochu fungující prevencí je chodit sem každý den na kontrolu, což je u lidí, kteří bydlí daleko, nemožné, a stejně to není stoprocentní," poznamenal chatař.

Rady pro zabezpečení chaty na zimu:

☛ Pečlivě zamkněte všechny dveře na zámek, zavřete okna, popřípadě zajistěte okenice, prověřte funkčnost petlic a zamykacích systémů.
☛ Cenné věci (například elektroniku, jízdní kola, nářadí…) si po sezoně odvezte.
☛ Veřejně nemluvte o svých majetkových poměrech ani o vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o své chatě na sociální sítě.
☛ Na zvonek či poštovní schránku uvádějte příjmení bez titulu a v množném čísle.
☛ Zabraňte tomu, aby bylo kukátkem nebo poštovní schránkou vidět do interiéru chaty.
☛ Pokud v chatě či v okolních stavbách cenné věci zůstávají, zapište si jejich výrobní čísla a pořiďte si jejich fotodokumentaci.
☛ Zajistěte pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji, například po domluvě se sousedem. Občas odkliďte sníh. Pokud to zloděj uvidí, nebude riskovat, že ho přistihnete při činu.
☛ Rekreační objekt a věci v něm si pojistěte.
☛ Nezapomeňte vypustit vodu z bojleru, kotle, čerpadla, potrubí, neboť by mohla zamrznout a tato zařízení poničit (roztrhnout).
☛ Vypněte přívody vody, elektřiny, plynu.
☛ Zkontrolujte střechu, není-li poškozena, aby nedošlo k zatečení, a střešní latě, trámy, zdali jsou v pořádku a vydrží případný nápor sněhu, zkontrolujte těsnost oken, dveří a stav hromosvodu.
☛ Chemikálie jako benzin nebo olej odvezte, nebo ponechejte v jiném prostoru, např. v kůlně.
☛ Odstraňte zbytečné zásoby potravin, které by mohly přilákat hlodavce.
☛ Očistěte střechu a okapy od spadaného listí.

☛  Majitelé zahrad v Domažlicích, kteří mají obavy o svůj majetek, mají možnost odevzdat klíče městským strážníkům, kteří následně jejich objekt pečlivě zkontrolují. Na obhlídky zahrádkářských kolonií přitom strážníci vyráží pravidelně, a to i ve večerních hodinách. Lidé mohou odevzdat na služebně městské policie klíče od vstupních vrátek své zahrady a strážníci při dalších kontrolách obejdou všechny stavby na jejich pozemku a majitele zahrady o provedené kontrole a jejím výsledku vyrozumí. Strážníci kontrolují stavby jen z venku, nepřebírají klíče od chat ani jiných staveb.

Při podezření z vloupání:

☛ Nevstupujte do objektu. Pachatel může být uvnitř – nedoporučujeme pachatele zadržet násilím.
☛ Neuklízejte po zlodějích, zničíte stopy po pachatelích. Někteří majitelé se domnívají, že pro nepořádek je může někdo pomluvit.
☛ Neprodleně případ oznamte na policii.