Kšeftování s padělaným zbožím světových značek se nedaří vymýtit z příhraničních tržnic, byť tam pravidelně probíhají kontroly. Tentokrát se podařilo celníkům zachytit padělky nejrůznějšího zboží, které putovaly do Folmavy.

„Hlídka celní správy zastavila poslední říjnovou neděli odpoledne na silnici směřující k obci Folmava dvě dodávková vozidla MB Sprinter naplněná zbožím," předeslala mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitka Blahutová.

Při kontrole útrob dodávek bylo celníkům jasné, že se naplnilo jejich podezření, kvůli kterému auta zastavili.

„Při podrobné prohlídce nákladu našli celníci ve vozid᠆lech celkem 1194 ks padělků textilu, galanterie a jiných módních doplňků. V případě, že by se jednalo o originální výrobky, dosahovala by jejich cena 5 milionů korun," prohlásila mluvčí CÚ.

A o jaké zboží konkrétně šlo?

„Jednalo se převážně o padělky peněženek, kabelek, opasků a šál luxusních značek Louis Vuitton a Gucci, dále také o hodinky značky Michael Kors," doplnila Blahutová s tím, že Celní úřad pro Plzeňský kraj zboží zajistil a případ dál řeší v součinnosti s vlastníky ochranných známek.

Nedávno se právě na tržnici ve Folmavě uskutečnila součinnostní akce, jíž se zúčastnilo několik desítek policistů Územního odboru PČR Domažlice, psovodi se služebními psy, policisté z odboru cizinecké policie, pracovníci České obchodní inspekce a hasiči hasičského záchranného sboru.

„Během akce zkontrolovali jednašedesát osob, osmačtyřicet vozidel a devadesát stánků včetně restaurace a kadeřnictví na tržnici. Pracovníci České obchodní inspekce provedli čtrnáct kontrol provozoven, kdy zjistili dvanáct přestupků v oblasti duševního vlastnictví. Zajistili 750 kusů falz zboží, přičemž hodnota originálů byla vyčíslena na 12 milionů a 300 000 korun. Jednalo se o textil, nože, brýle, kabelky, hodiny, peněženky, opasky a hračky," uvedla k jedné z předchozích kontrol v příhraniční tržnici domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Je nade vše jasné, že právě zadržené padělky měly nahradit zboží, které kontroloři v tržnici předtím zabavili.