Seriál Bez slitování přináší příběhy mužů, kteří v posledních 30 letech surově zabíjeli v západních Čechách. Najdete mezi nimi i sériové vrahy, zabijáky dětí či kanibala.

Tragédie se v Horní Bříze odehrála v květnu 2015. Tehdy 29letý Vlastislav A., který byl předtím opakovaně hospitalizován v psychiatrické léčebně, v osudný den jako tradičně přišel do místní knihovny, kam chodil na veřejný internet. Jenže pak vytáhl nůž, začal ohrožovat obě pracovnice a žádal příjezd televize. Než ale mohla dorazit, ubodal Hanu B. Pomoci již jí nemohli ani lidé přivolaní zoufalým křikem o pomoc. Vraha, který bydlel na nedaleké ubytovně, policisté brzy zadrželi.

Tomáš H. u Krajského soudu Plzeň.
Dívkám posílal fotky penisu, na dvě měl vztáhnout ruku. Hrozí mu 12 let

Jako na zcela zbytečnou smrt vzpomíná na tento případ Radovan Macák, bývalý policista, která byl u vyšetřování více než stovky západočeských vražd. „Pachatel byl před tím již asi 17x hospitalizován v psychiatrické nemocnici (PN) Dobřany. Poslední hospitalizaci měl krátce před vraždou. Do léčebny se dostal proto, že v Plzni v ambulanci nožem ohrožoval svou psychiatrickou lékařku a vyhrožoval jí zabitím. Byl zadržen policejní hlídkou a pro jeho duševní stav umístěn do PN. Tam ale může být maximálně 14 dní a potom musí buď podepsat, že dobrovolně souhlasí s další hospitalizací, nebo ho musí propustit. Když hrozí, že by byl na svobodě nebezpečný, tak rozhoduje soud o jeho dalším umístění v PN,“ vzpomínal Macák. Doplnil, že v tomto případě rozhodoval Okresní soud Plzeň-jih a soudkyně si nechala vypracovat posudek od psychiatra – znalce mimo PN Dobřany. „Jenže než stihla rozhodnout, tak v PN stanovili, že Vlastislav A. není nemocný a nebezpečný a propustili ho bez vědomí soudu. Paradoxně znalkyně přibraná soudem ale naopak konstatovala, že je velice nebezpečný a nesmí ven, ale protože byl propuštěný, další jednání soudu už neprobíhalo,“ posteskl si Macák. Vzpomíná si, že chování vraha svědčilo o jeho naprostém duševním vyšinutí – on byl démon, policisté byli démoni atd. Proto jako velitel výjezdu rozhodl o umístění pachatele na psychiatrickou kliniku Fakultní nemocnice Plzeň pro jeho nemožnost úkonů v trestním řízení. Vzhledem ke zcela protichůdným závěrům různých znalců bylo později trestní stíhání Vlastislava A. pro vraždu zahájeno. Nakonec ale soud rozhodl, že muž trpí paranoidní schizofrenií a nepatří proto do vězení, ale do zabezpečovací detence. Událost měla nejen soudní, ale i další dohru. Tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal ředitele psychiatrické nemocnice a na svoji funkci rezignoval i primář, který rozhodl o propuštění pacienta. „Bohužel to všechno nevrátí život mladé ženě, která nikomu nikdy neublížila. Stačilo jen pár dní počkat na rozhodnutí soudu o tom, jestli Vlastislav A. patří do „blázince“ nebo ne,“ uzavřel Macák.

Bez slitování.Bez slitování.Zdroj: Deník