Že něco není na přejezdech v pořádku, nahlásil policii strojvedoucí, který si nefunkčních světel všiml již v sobotu 23. května. V čem by mohl být zakopaný pes, pak zjišťovali po celé dva dny pracovníci správy železnic pomocí radarových měření. Nakonec díky tomu přišli na to, že za závadou stojí překopnutý kabel v Hluboké.

„Kdosi zde při výkopu jámy překopl elektrický kabel, a to pravděpodobně podkopovou lžící bagru,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Případem se ihned začali zabývat policisté z oddělení ve Kdyni a ve spolupráci s domažlickými kriminalisty se jim pachatele podařilo odhalit. Při vyšetřování mimo jiné porovnávali i stopy bagrů.

Bagrista, který kabel překopl a vyřadil z provozu signalizaci, což mohlo způsobit případnou železniční nehodu, se k činu přiznal. „Neoprávněně na louce prováděl na žádost jiného muže výkop, aby zjistil jaké je podloží zeminy,“ doplnila Brožová.

Případ překopnutého kabelu má rychlý průběh a blíží se i ke zdárnému konci. Kdyňští policisté celý příprav zpracovávají ve zkrácením přípravném řízení. O vině šestatřicetiletého muže a výši trestu rozhodně soud do dvou týdnů. Pachateli hrozí nejenom odnětí svobody až na jeden rok, ale i zákaz činnosti.

Pole s jetelem poblíž Blížejova vypadají nepoškozeně. Včelky mezi květy pilně poletují.
FOTO: K polím s jetelem jsou na Domažlicku ohleduplnější