"Epidemiologická situace je konzistentní a nijak zásadně se nezhoršila. Stále platí to, že plošně Česká republika nemá v tomto směru problém, většina regionů je prakticky bez výskytu daného onemocnění. Existují ale lokální ohniska," uvedl na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Cestující s rouškami  v pražském metru
ON-LINE: Ve středu přibylo v ČR 73 nakažených, nejvíce za týden

Lokální ohniska se podle Vojtěcha nacházejí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, Praze a částečně i Středočeském kraji, přičemž největší problém je momentálně na Karvinsku v rámci OKD a dolu Darkov. "Tam je ta situace trochu složitější," konstatoval ministr. 

Dobrou zprávou je skutečnost, že počet hospitalizovaných dlouhodobě klesá a počet zemřelých stagnuje, případně klesá. "Plošně máme situaci pod kontrolou," uvedl Vojtěch. "Není důvod k nějakým obavám či strachu. Ta situace je mnohem lepší, než byla před několika měsíci či týdny," dodal s tím, že nastal čas na návrat k normálnímu stavu, a to zejména ve zdravotnictví.  

"Občané by se neměli bát chodit k lékaři, to je zájmem nás všech. Stále máme pocit a informace z nemocnic a od lékařů, že péče není obnovená na sto procent," upozornil ministr. 

Nesmyslné plošné testování? 

Klesající počet testů označil Vojtěch za odraz současné situace, kdy nemá smysl pokračovat v plošném testování. "Není to efektivní a možná je to i vyhazování peněz," konstatoval. Testování dává podle něj smysl v místech nákazy, například na Karvinsku, či někde v Praze. 

Deprese. Ilustrační foto
Koronavirus a psychika: Nařízenou karanténu snášeli hůře mladí lidé

Podle předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého si Česko vede dobře v počtu úmrtí a v úspěšnosti boje proti epidemii je jednou z nejlepších zemí světa. "Lze jednoznačně konstatovat, že kapacita systému lůžek je dostatečná," konstatoval.  

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek následně uvedl, že postupné kroky rozvolňování nepřinesly žádné plošné negativní jevy a koronavirus zůstal pod kontrolou. Nákaza však podle něj z Česka v dohledné době "nevymizí". "Drtivá většina záchytů, které nyní pozorujeme, se týkají lidí v produktivním věku a v dobrém zdravotním stavu," uvedl Dušek. 

Koronavirus na ústupu 

Podle Duška by se u koronaviru již nemělo používat slovo epidemie. "Už nejsou vůbec vzácné dny, kdy na covid-19 nikdo zemřel. Je to další důkaz, že je koronavirus na ústupu," upozornil.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)
Ústřední krizový štáb dnes ukončil činnost. Situaci jsme zvládli, řekl Hamáček

Ve středu v Česku přibylo 73 nových případů nákazy koronavirem, což je největší denní přírůstek za uplynulých sedm dní. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo za poslední týden více než pět nových případů jen ve čtrnácti ze zhruba 400 regionů, na něž je pro potřeby sledování epidemie rozdělena Česká republika. 

Od vypuknutí epidemie na začátku března se nakazilo 9826 osob, téměř tří čtvrtiny z nich se však již vyléčily. Aktuálně je tak nemocných 2374 lidí, přimčemž většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizováno je 111 nakažených, dvanáct z nich v těžkém stavu. Dosud zemřelo 328 infikovaných.