K dobrovolníkům z Chodové Plané se připojili také dobrovolní hasiči z Lestkova. Právě pro ně byl zámek neznámým prostorem. „Obtížný byl pohyb s nosítky se zraněnou osobou po točitém schodišti. Špatný terén. Také to byl záběr na kondici, ono vyběhnout v dýchacích přístrojích nahoru je náročné,“ řekl Radek Hraběta ze Sboru dobrovolných hasičů Lestkov.

Cvičně byl nahlášen požár výškové budovy v Chodové Plané, hořet mělo ve druhém a třetím patře. „Ve třetím patře byla zraněná osoba, tu jsme pomocí nosítek transportovali ven. Dále jsme zjistili, že v budově jsou další osoby, jedna utekla před požárem i do kopule věže zámku,“ sdělil za místní dobrovolné hasiče Lukáš Mejta. Hasiči tak řešili například i ženu se zlámanou nohou a dítě v šoku. „V půdním prostoru jsme naši zraněného muže, který spadl ze žebříku. Zde bylo podezření na zranění páteře, transportovali jsme ho pomocí vakuových nosítek, páteřové desky a použili krční límec,“ popsal dobrovolný hasič.

Zámek v Chodové Plané tak posloužil už po několikáté ke cvičení dobrovolných hasičů. Před deseti lety se o víkendu stal dějištěm cvičného zásahu. Dobrovolníci v budově tehdy nasimulovali likvidaci požáru a záchranu hasiče.

Podzimníček odměňoval děti, rodiče uklidili zahradu
PODÍVEJTE SE: Podzimníček odměňoval děti, rodiče uklidili zahradu