Až tři roky za mřížemi hrozí za veřejné podněcování k nenávisti sedmadvacetileté Lucii I. z Plzně, která měla v únoru roku 2018 napsat na sociální síti nenávistný komentář k článku o autobusu se zadrženými migranty. V projednávání případu pokračoval v úterý plzeňský soud, obžalovaná se však kvůli nemoci nedostavila.

Soud alespoň předvolal dva svědky. Jedním byl Ondřej P., který výrok na facebooku komentoval. „Její komentář mi vadil, protožev autobusu byly také děti. Odepsal jsem, jestli jí přijde normální něco takového psát. Odpověděla, jestli si přeju, aby mé děti vyrůstalys dětmi migrantů. Napsal jsem, ať raději vyrůstají s nimi než s dětmi, která vychová ona,“ řekl a dodal, že přesné znění diskuze si už nepamatuje.

Ilustrační foto.
Město opravilo dům

K okresnímu soudu nepřišel vypovídat ani manžel obžalované Stanislav I., který se v průběhu líčení omluvil, že má náhle zdravotní potíže.

„Hlavní líčení se odročuje za účelem opětovného předvolání,“ zdůvodnil soudces tím, že proces bude pokračovat v polovině března.

Podle obžaloby Lucie I. 17. února 2018 na facebook pod příspěvek se zadrženými migranty v kamionech na dálnici D5 napsala: „A my na ně budeme platit. Proč radši autobusy nezapálili?“.

Nedlouho po uveřejnění příspěvku na facebooku začala policie s hledáním daného komentáře. Ten už se ale na sociální síti nenacházel. Podle vyjádření soudu jej není možné dohledat ani zjistit, zda byl smazán přímo jeho autorem, nebo správcem stránky.

Plzeňská společnost Pilsen Steel.
Úřad práce pomůže zaměstnancům hutí

Ženě za komentář nejprve správní orgán uložil pokutu 500 korun za přestupek proti veřejnému pořádku. Rozhodnutí ale po vyjádření Nejvyššího soudu v Brně zrušil a případ vrátil plzeňskému soudu.
Případ tak začal loni v říjnu projednávat Okresní soud v Plzni. Tehdy se obžalovaná dostavila, ale odmítla vypovídat. Vyjádřila se pouze k autorství komentáře. „Nevím, kdo to psal. Moje heslo na facebook znalo více lidí, takže netuším, kdo to mohl napsal,“ uvedla Plzeňanka.