Přesně v 15:20 minut bylo jasné, že druhé kolo prezidentských voleb na Tachovsku vyhrál Miloš Zeman s úctyhodnými 63,61% hlasů. Jiří Drahoš získal 36,38% hlasů. Volební účast na Tachovsku byla bezmála šedesát procent, volit přišlo přes 24 tisíc lidí, o dva a půl tisíce více, než v kole prvním.

Druhý den prezidentských voleb na Klatovsku.
FOTO: Miloš Zeman získal prvenství i na Klatovsku

Zatímco v prvním kole volby vyhrál stávající prezident ve všech 51 obcích, ve druhém kole vyhrál ve třech obcích Jiří Drahoš. Za prezidenta by si jej zvolili v Oboře, Rozvadově a Vranově. ve všech třech těchto obcích získal Drahoš kolem 56 procent hlasů. Nejtěsnější rozdíly ve výsledcích byly v Dlouhém Újezdu (51,6% pro Zemana, 48,4% pro Drahoše) a v Olbramově (Zeman 52,8%, Drahoš 47,2%). Naopak nejvyšší podporu získal Zeman v Brodu nad Tichou, kde pro něj hlasovalo 90% všech, kteří přišli volit. Horní Kozolupy hlásí 84,37% pro Zemana, Záchlumí 83,13%.

Tachovsko - Na Tachovsku odstartovalo druhé kolo prezidentských voleb.
Prezidentské volby na Tachovsku: Ve Zhoři voliči nemají zájem

Zajímavé jsou výsledky ve dvou největších městech okresu. V Tachově i ve Stříbře totiž voliči hlasovali téměř stejně a podobná byla také účast. V Tachově získal Miloš Zeman 59,4%, ve Stříbře 59%, Jiřího Drahoše volilo v Tachově 40,6% voličů, ve Stříbře to bylo 41%. A účast byla ve Stříbře 61,9%, v Tachově 61%.

Nejvyšší volební účast zaznamenali tradičně v Broumově, kde dorazilo do volební místnosti 77,67% voličů, nejmenší účast pak byla - rovněž tradičně - ve Zhoři, kde volilo 31,8% voličů.

Ilustrační foto.
Jak se volilo na Plzeňsku?

Výrazné vítězství Miloše Zemana na Tachovsku překvapilo například senátora Miroslava Nenutila. "Myslel jsem, že rozdíl bude podobný jako v celostátním výsledku, ale tak velký rozdíl na Tachovsku mne skutečně překvapil," řekl Deníku senátor. "Na Tachovsku jsou lidé levicově zaměření a předpokládají tedy, že Miloš Zeman bude pamatovat na to, odkud vzešel a bude prosazovat sociálně spravedlivou politiku, prosperující společnost a orientaci České republiky na Evropskou unii a Severoatlantickou alianci a že pomůže společně s vládou udržet Česko tam, kam patříme, tedy v západní Evropě," okomentoval Nenutil.

Základní škola Hornická se může nově pochlubit graffiti, které vytvořili studenti
Zdi základní školy zdobí graffiti s motivem školy