Budoucí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch totiž plánuje škrty, a jestliže se naplní černý scénář, malým porodnicím nebude na konci roku 2018 prodloužena smlouva s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Požadavek na počet porodů zdůvodnil předseda České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák: „Myslíme si, že při nižším počtu není zajištěna erudice lékařů a dalšího personálu. Je to jako s každou činností. Jestliže něco nevykonáváte často a nevidíte dostatečné množství komplikací a závažných stavů, je pak obtížnější na danou situaci reagovat.“ Dvořák doplnil, že z medicínského a ekonomického hlediska není důvod, aby podobná zařízení existovala. Síť lůžkových zařízení je podle jeho názoru v tuzemsku dostatečně hustá. „Své dlouhodobé požadavky jsme předložili ministrům i pojišťovnám. Bude jenom dobře, když se pojišťovny budou doporučeními řídit,“ uzavřel.

ASOCIACE MÁ OBAVY

Proti výrokům budoucího ministra Vojtěcha se v pondělí ohradila Asociace českých a moravských nemocnic a označila je za nepromyšlené a netaktické. S prohlášením souhlasí též akciová společnost Nemocnice Plzeňského kraje. „Pokud by se v některých odlehlejších regionech omezovaly nemocniční služby, mohlo by tam pro pacienty či rodičky dojít k výraznému zhoršení přístupu k péči,“ zdůraznil mluvčí Jiří Kokoška.

Už letos v červnu skončila rokycanská porodnice. Důvodem byl velký pokles porodů a také personální nedostatek specialistů.

Bude-li platit požadavek 600 porodů za rok, může ji následovat Domažlická nemocnice. Minulý rok se tam narodilo 461 dětí, letos lze očekávat podobný počet novorozenců. Případné zrušení právě gynekologicko-porodnické kliniky je podle ředitele Petra Hubáčka nepřijatelné: „Jsme podobný příklad jako Jeseníky. Nemůžeme oddělení zrušit, protože pro matky z některých odlehlých oblastí by cesta do jiné porodnice byla jednoznačně riziková.“

Ilustrační foto.
Lékaři si na elektronické recepty stěžují, systém je podle nich nefunkční

Stodská nemocnice by mohla mít také problém, neboť minulý rok v ní přišlo na svět 578 chlapců a děvčat. Letošní čísla už jsou ale daleko optimističtější, uvedenou hranici přesáhnou a půjde o to je udržet. Zařízení v tomto roce navíc získalo nutnou akreditaci pro vzdělávání odborníků.

Radní pro zdravotnictví Milena Starková se nechala slyšet, že v případě zásadních změn se určitě zasadí o zachování stávající dostupnosti péče.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého jsou jednání o končících smlouvách v počátcích. „Předjímat jejich výsledky třináct měsíců předem by bylo jenom spekulativní,“ sdělil.

Policejní mluvčí Pavla Burešová radila klientům plzeňského TyfloCentra, co mohou dělat pro svoji bezpečnost nejen v předvánoční době.
Zrakově postižení dostali rady i alarmy