Muž se hájil tím, že jednal v krajní nouzi, když se snažil chránit před psem své milované ovce, a soud mu dal částečně za pravdu. Celá kauza tak nakonec skončí jen u přestupkové komise.

Vše se odehrálo ve Skránčicích na Klatovsku, kde Skalický má se svou přítelkyní, plzeňskou lékařkou, pozemek, na němž chová ovce. Právě na tento pozemek vběhl vloni o Velikonocích pes, s nímž šla kolem rodina na procházku a měla ho na volno. „Pes tam vběhl a po třech čtyřech vteřinách se ozvaly čtyři rychlé výstřely. Během několika vteřin byl pes zpět z pozemku. Krvácel,“ uvedla klatovská majitelka labradora a dodala, že zvíře zasáhly dva výstřely, další dvě kulky pak podle jejích slov proletěly mezi ní a jejím otcem, jenž šel vpředu. Ten vypověděl totéž. Žena dodala, že pes, zasažený do žaludku a genitálií, musel absolvovat operativní léčbu, a žádala proto odškodné ve výši 23 tisíc korun.

Zdeněk Skalický u klatovského soudu.
Muž na Klatovsku ustřelil přirození psu, který vběhl na jeho pozemek

Skalický soudu řekl, že jen hájil stádečko svých ovcí, mezi nimiž byla i jehňata. „Viděl jsem velkého hnědého psa s vyceněnými zuby, jak honí ovce. V úmyslu psa vyplašit jsem vystřelil před sebe do měkkého hnoje, ale nepomohlo to. Proto jsem vystřelil dvě rány pod něj. To zabralo, pes zmizel. Pak se shora ozval ženský křik, že jsem jim postřelil psa. Já mu ale ublížit nechtěl,“ řekl Skalický, který upozornil, že útok psa trval mnohem déle než pár vteřin a že při něm byla poraněna dvě zvířata. To, že dvě ovce byly skutečně poraněny, potvrdili i jeho přítelkyně, senior z Hnačova, jenž s nimi Skalickému pomáhal, a dva veterináři.

„Jednal jsem v souladu se zákonem,“ uvedl v závěrečné řeči Skalický, pro něhož jeho obhájce žádal zproštění obžaloby a státní zástupkyně podmínku.

Nehoda dvou vozů a dvou motocyklů u Velkého Boru.
PODÍVEJTE SE: V protisměru smetl dva motorkáře. Dostane ale maximálně pokutu

Soudce Jaromír Veselý se ztotožnil s názorem, že se Skalický trestného činu nedopustil. „Obžalovaný splnil první část ustanovení o krajní nouzi, tedy že hrozilo nebezpečí, že dojde k újmě na jeho majetku, tedy na těch ovcích,“ vysvětlil Veselý s tím, že o krajní nouzi ale přece jen nejde, neboť Skalický mohl použít ještě další způsoby, aby odvrátil útok psa. Mohl střílet do bezpečného prostoru, křičet, snažit se psa zahnat vidlemi, ale ne hned použít výstřely, jež vedly ke zranění. Na druhou stranu ale soud uznal, že musel jednat rychle. Vzhledem ke všem okolnostem byl proto případ postoupen přestupkové komisi. Verdikt je pravomocný. Skalickému tak hrozí maximálně pokuta.