Jen něco málo přes hodinu trvalo soudnímu senátu Okresního soudu v Klatovech v čele se soudkyní Ludmilou Liškovou uzavření případu loupežného přepadení.

Toho se měla dopustit pětašedesátiletá Růžena Voithová ze Sušice (na snímku), která se vybavila černou kuklou, černým oblečením a ozbrojila se kuchyňským nožem. Takto „vystrojená" přepadla na začátku září prodejnu smíšeného zboží v Sušici. Pravděpodobně tak chtěla vyřešit svou nelehkou finanční situaci. Za zvlášť závažný zločin loupeže jí hrozil trest v rozmezí dva roky až deset let.

Voithová, kterou musela na začátku líčení předsedkyně senátu napomínat, protože si nechtěla odložit čepici, kterou se maskovala, si na to, jak se čin stal, nemohla vzpomenout. Z čtené výpovědi vyplynulo, že v době spáchání činu byla v obtížné finanční situaci. Pobírá důchod ve výši 10 790 korun a k tomu si v době přepadení vydělávala asi 3000 korun roznášením letáků. Splácela půjčku, kterou si vzala pro syna, a měla dvouměsíční dluh na nájmu. V bytě s ní podle jejích slov žil vnuk, který jí nepravidelně přispíval na chod domácnosti. Podle výpovědi měla časně ráno zazvonit na zvonek v zadní části prodejny. Když jí otevřel majitel obchodu, začala šermovat nožem a vykřikla, že chce peníze. Majitel prodejny se útoku bránil, Voithová začala utíkat a on ji pronásledoval. Při pronásledování mezi nimi došlo k potyčce, kdy Voithová znovu hrozila obchodníkovi nožem.

Obžalovaná musela podle slov poškozeného dobře znát chod prodejny. Měla k tomu prý dost příležitostí, neboť v té době roznášela v okolí letáky. Obchodník se podle svých slov bál o život. „Nepoznal jsem, že to je žena, byla vidět jen černá postava a poté se zaleskl nůž. Útok byl veden razantně, bránil jsem se a pachatelku pronásledoval. Snažil jsem se jí strhnout kuklu, což se mi nepodařilo," uvedl poškozený. Ten byl po přepadení v pracovní neschopnosti. „Podepsalo se to negativně na chodu prodejny, prodavačky se například bály otvírat dodavatelům," dodal.

Voithová se obchodníkovi v soudní síni omluvila, ten její omluvu přijal. Při závěrečných návrzích navrhla státní zástupkyně pro obžalovanou trest odnětí svobody na spodní hranici sazby s delší zkušební lhůtou a propadnutí věci. Obhajoba poukazovala především na to, že obžalovaná se pokusila svůj čin vysvětlit, byla ve špatné finanční situaci a omluvila se. Trest by podle slov obhájce měl být výchovný.

Po poradě vynesl senát v čele s Ludmilou Liškovou rozsudek. Růžena Voithová byla potrestána odnětím svobody na dva roky s dvouletou zkušební lhůtou a propadnutím věci. Kukla a nůž, kterým byla ozbrojena, tak propadnou státu.

Státní zástupkyně i obhájce se na místě vzdali práva na odvolání, rozsudek je tedy pravomocný.