V posledních třech letech totiž nebyly ubytovací kapacity, jež činily téměř 3000 míst, naplno využity. Už loni proto vysoká škola začala předělávat některé větší pokoje na jednolůžkové místnosti. Letos v létě k nim přibyly další.

Ředitelka Správy kolejí a menz Blanka Frejlachová potvrdila, že nejrychleji obsazené jsou právě jednolůžkové pokoje. „Vysokoškoláci vyžadují větší komfort a více soukromí. Od minulého roku nabízíme patnáct samostatných pokojů se sociálním zařízením a koupelnou. Cena je 3300 korun.“ Počet jednolůžkových pokojů činí 155. Celková kapacita kolejí je 2527 míst, v současnosti jsou téměř všechny zaplněny.

Najdou-li se finance, bude vysoká škola v trendu kvalitnějšího zázemí pokračovat. Prázdninová údržba, opravy a nákup nového vybavení vyšly na tři miliony korun. Další dva miliony padly na demolici nedostavěného objektu bývalého Armabetonu v areálu kolejí Borská. Prostory by měly sloužit k volnočasových aktivitám.

Kromě kolejí vysokoškoláci vyhledávají privátní ubytování. Jestliže nenajdou prozatímní přístřeší sami, obracejí se na profesionály. „Zahraniční studenti chtějí víc soukromí a dlouhodobě mají zájem o byty v centru. Odmítají paneláky a oblasti vzdálené od jejich fakulty. Naopak Češi preferují větší spíše sdílené byty,“ porovnal makléř realitní kanceláře Pubec Petr Otte. Podobnou zkušenost mají kolegové ze společnosti Re/MAX Best. Podle manažera Petra Langa jsou cizinci ochotni za kvalitní zázemí zaplatit více peněz.

KONKURENCE KOLEJÍ?

Právě na vysokoškoláky a pro ně vyšší komfort míří projekt Unicity Plzeň, za nímž stojí izraelská developerská skupina Daramis. Na Borech nedaleko Bauhausu, vyroste šest budov s 542 byty. První dva objekty budou hotové na jaře příštího roku. „Byty jsou malometrážní. Místo je strategické, nedaleko univerzity. Projekt je zaměřený na pronájem především pro studenty, případně lidi pracující na Borských polích,“ potvrdil Otte z realitní kanceláře, jež byty nabízí. Doplnil, že většina z nich už je prodaná.

První etapa by měla být hotová na jaře. Nájemníci by tedy mohli už příští akademický rok bydlet v novém. Součástí komplexu bude kavárna, prádelna nebo jídelna.