Pochod by měl trvat půl roku a dlouhý je 4000 kilometrů. Pětadvacátý den svého putování, kdy měl za sebou 769 kilometrů, navštívil i Tachovsko. Na své cestě po hranicích navštívil Planou, kde přespal u rodiny paní Jokelové. „Večer strávený u hostitelské rodiny jsme si celý provyprávěli o cestách, protože jak jsem zjistil, členové hostitelské rodiny jsou velcí a nadšení cestovatelé. Ráno jsem pak ještě vyrazil do Městského kulturního střediska Planá, kde jsme domluvili vydání mého článku o dobročinné cestě. Pak už jsem vyrazil zase směrem k hranicím do krásného Českého lesa,“ uvedl na svých sociálních stránkách nadšený cestovatel.

Cílem jeho cesty je vybrat finanční prostředky na léčbu a nákladnou rehabilitaci Emičky Zouharové, osmileté holčičky, která trpí dětskou mozkovou obrnou, již dostala do vínku při porodu. Bohužel svůj díl viny nese i lékařský personál, který se zachoval při komplikacích laxně. Holčička je v současné době schopná se posadit, kleknout si nebo se pohybovat lezením. Komunikovat se snaží neverbálně, protože nemluví. Rodina se ale naděje, že jednou bude Emička chodit nebo i mluvit, nevzdává a všemi možnými prostředky se snaží zajistit malé pacientce co nejlepší péči. Ta ale stojí velké peníze, zdravotní pojišťovna přispívá pouze částí a ani rodina už nezvládá hradit vše sama.

Václav Malinský se proto na cestu vydal s velkým přáním malé Emičce pomoci. Na batohu má připevněnou vlaječku s nápisem Pěšky pro Emičku. Oslovuje lidi, které potká, a vypráví jim Emiččin příběh. Těm, kteří o pomoc projeví zájem, rozdává vizitky s číslem transparentního účtu, kam mohou dívence přispět. Za první tři týdny svého putování už získal pro nemocnou holčičku více než sedmnáct tisíc korun.

Účet pro EmičkuHolčička je registrována u Asociace rodičů dětí s DMO, kde je pro ni zřízen sbírkový účet.
Nasbírané prostředky z tohoto účtu budou až po schválení komise Asociace použity pouze na náklady spojené s péčí o Emičku. Sbírkový účet: 2700501868 / 2010 Variabilní symbol 111