„Důvodem nových voleb v Kejnicích je odstoupení jedné členky, po kterém nebyl dostatečný počet zastupitelů a nebyl ani žádný náhradník,“ vysvětlil starosta Horažďovic Michael Forman. O volební hlasy obyvatel se tam utká devět nezávislých kandidátů.

V Cheznovicích na Rokycansku se v roce 2018 dostali do sedmičlenné sestavy uchazeči ze tří subjektů. Zástupci jednoho však postupně rezignovali, až zůstali jen čtyři zastupitelé. Tentokrát do boje o sedm míst vyrážejí tři seskupení.

Manželé Královi z Tajanova a jejich pes zraněný petardami.
Děti házejí na psa petardy, dvakrát ho zranily. Může se pomstít

V Rybníku a Černovicích mají shodně po dvou kandidátkách místních skupin nezávislých kandidátů.

Přes složitou situaci s nárůstem koronavirového onemocnění se volby uskuteční podle harmonogramu. „Je však třeba věnovat větší pozornost hygienickým podmínkám při hlasování. Požádali jsme příslušné obecní úřady, aby instruovaly okrskové komise ohledně dodržování jednoduchých preventivních opatření,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Půjde zejména o zajištění přiměřených rozestupů mezi voliči čekajícími na hlasování. Dalším požadavkem je ponechávání otevřených dveří, bude-li to technicky možné, a opakované čistění a dezinfekce klik. Což platí i pro prostory na úpravu hlasovacích lístků a psací potřeby. Lidé, kteří jsou v karanténě, nemohou jít volit ani hlasovat prostřednictvím přenosné schránky.