Premiéru na Národním stadionu pro 55 tisíc diváků si Západočeši odbyli vloni 3. listopadu při utkání základní skupiny Evropské ligy proti Astře Giurgiu.

Domovský stadion úřadujícího rumunského šampiona nesplňoval kritéria UEFA pro zápasy evropských pohárů a zápas se tak odehrál na Národním stadionu v Bukurešti.

Utkání v komorní atmosféře před zhruba tisícovkou fanoušků skončilo remízou 1:1. Domácí vedli od 19. minuty brankou Stana, Viktoria o šest minut později vyrovnala Krmenčíkem a do tabulky si připsala bod. Plzeň pod vedením trenéra Romana Pivarníka nakonec obsadila ve skupině třetí místo, což na postup do jarních bojů Evropské ligy nestačilo.

Podruhé se fotbalisté Viktorie představili na stadionu Arena Nationala letos v létě 25. července v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti FC Sport Bukurešť, bývalé Steaue.

Zdeněk Michálek
Senko povede trenér Zdeněk Michálek

Plzeňané už pod trenérem Pavlem Vrbou se tentokrát před mnohem početnější diváckou kulisou prezentovali nebojácným výkonem. V utkání dvakrát vedli, soupeř ale dokázal pokaždé vyrovnat. Viktoriáni bohužel slibnou remízu ze stadionu soupeře v postup nepřetavili – doma bez několika zraněných opor podlehli 1:4 a čekalo je play-off Evropské ligy. Tehdy ještě netušili, že na FCSB narazí znovu – zatímco Plzeň si vybojovala postup do základní skupiny EL přes kyperskou Larnaku, FCSB si v play-off Ligy mistrů vylámal zuby na Sportingu Lisabon (0:0, 1:5) a zbyla na něj „jen“ Evropská liga. Los v Monaku si zažertoval a svedl oba soupeře, FCSB a Viktorii, do jedné skupiny. „Raději bych hrál proti někomu jinému, ale teď se alespoň ukáže, jestli hráči, kteří nám chyběli v odvetě proti Bukurešti, budou těmi rozdílovými,“ komentoval los trenér Vrba.

Ve středu dopoledne odlétá Viktoria do Bukurešti potřetí. Čtvrteční utkání začíná ve 21.05 a přímým přenosem ho vysílá ČT sport. Plzeň v předchozích dvou duelech v Arena Nationala neprohrála – udrží neporazitelnost i ve čtvrtek?