„Je to absurdní,“ shodují se hlavní aktéři celé kauzy. Na všechno ostatní mají ale Daniel Šváb, který koberec na zeď před šesti lety přilepil, a Věra Chmelíková, která na jeho stržení trvá, názor naprosto rozdílný. A ani jeden z nich nehodlá ustoupit.

„Koberec nalepený na zdi zvyšuje riziko požáru, což je v tomto případě problém. Je to totiž jediná úniková cesta,“ varuje Věra Chmelíková, předsedkyně výboru společenství vlastníků pěti bytových domů. Na tuto skutečnost upozornil před dvěma lety požární technik při pravidelné prohlídce domů. A od té doby se také táhne spor mezi oběma sousedy.

Daniel Šváb totiž trvá na tom, že žádné předpisy neporušil, když si stěny ve společných prostorách polepil. „Není mi jedno, kde a v jakém prostředí bydlím. A výbor s tím tehdy souhlasil,“ zdůvodňuje zvelebení chodby před svým bytem Šváb. Na několik výzev k odstranění tedy nereagoval, je přesvědčen, že jde o ´absurdní buzeraci´. „To by mi příště mohl někdo říct, že se mu nelíbí rohožka nebo moje otevřené okno,“ kroutí hlavou Plzeňan.

„Až do doby, než se předsedkyní výboru stala paní Chmelíková, koberec nikomu nevadil,“ podivuje se Daniel Šváb. Připouští, že spory se sousedkou jsou osobního rázu a trvají už dlouho. Kvůli urážkám na její osobu měl dokonce stanout před soudem. „V poslední možný termín se nakonec omluvil a soud se nekonal,“ dodala Chmelíková.

Žena zároveň odmítá, že by ´problém s kobercem´ byla nějaká její zlovůle. „Existuje na to předpis,“ říká Plzeňanka, která koncem loňského roku podala žalobu. „Pokud jako předsedkyně výboru za tyto věci zodpovídám, chci, aby byly v pořádku,“ dodává Chmelíková.

Její slova potvrzuje požární technik Aleš Kortan, který posudky pro tyto domy zpracovává. Odvolává se na novou vyhlášku týkající se požární ochrany. Podle ní by všechny prostory domů měly být užívány tak, jak bylo navrženo v původních plánech.

Veškeré úpravy, kvůli nimž by se mohl oheň šířit rychleji, jsou zakázané. „Prostor chodby u Švábova bytu se vymykal všem ostatním domům a riziko požáru tu je vyšší,“ řekl Deníku Kortan, který se jako požární technik živí sedmnáct let. Je podle něj rozdíl, pokud by nějaký žhář polil lihem zeď nebo koberec a poté zapálil.

Z těchto důvodů technik doporučil koberec ze zdi na chodbě odstranit. „Ze své pozice nemůžu nikomu nic nařizovat, jen upozorňuji na to, v čem by mohl být problém,“ dodal Kortan.

Kvůli spornému koberci už mají obě zúčastněné strany mnohastránkové fascikly dokumentů a neustále se navzájem osočují ze lží. Pravdu Daniela Švába měl potvrdit posudek, který si nechal vypracovat. Jeho autorka však po telefonátu Věry Chmelíkové a na základě informací, které od ní dostala, svůj posudek odvolala.

Na další intervenci původního zadavatele, tedy Daniela Švába, však znovu změnila názor a odvolala své odvolání. Posudek by tak dnes měl být platný a zřejmě bude předložen i u soudu. „Je to absurdní a připomíná mi to pohádku, v níž král říká ´odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil´,“ podivuje se Chmelíková.

Spor se tak potáhne zřejmě i dál, leda že by se některý ze sousedů odstěhoval. To ale ani jedna ze stran rozhodně nemá v plánu. „Už jsem o tom přemýšlel, ale nemám proč utíkat. A navíc tu dcera chodí do školy,“ doplňuje Daniel Šváb.