Petru Tyrnerovi ze Šťáhlav bylo 49 let, když se od lékařů dozvěděl, že má ALS neboli amyotrofickou laterální sklerózu. S diagnózou žije už šest let, přináší mu další a další omezení a dnes už je zcela závislý na pomoci druhých.

S jeho příběhem se v pondělí seznámili zastupitelé Plzeňského kraje, protože Petr Tyrner s manželkou žádali o dotaci na výměnu starého kotle za nový, ovšem nezískali ji.

Kvůli manželově nemoci totiž musí oba bydlet na chatě a kotlíkové dotace s chatami nepočítají, pouze s rodinnými domy.

„Pan Tyrner postupně ochrnul od hlasivek přes nohy, ruce a polykací centra. Nemůže přijímat potravu, polykat sliny ani pít, má sondu do žaludku a aktuálně je připojen na ventilátor. Na začátku nemoci se Tyrnerovi museli přestěhovat z nájemního bytu ve druhém patře v Plzni na chatu a zahradu ve Šťáhlavech – je to jeho život, povoláním byl zahradník,“ vysvětlovala zastupitelům přítelkyně manželů Kateřina Křivánková, také upoutaná na vozík.

Ilustrační foto
Charitní sociální podnik dává šanci nemocným i bezdomovcům

Žena zastupitele vyzvala, aby zamítnutou žádost o kotlíkovou dotaci ještě přehodnotili.

Jde o padesátitisícový příspěvek na elektrický kotel, který by nahradil ten stávající. „Kotel je na dřevo a pro manželku pana Tyrnera je velmi obtížné ho obsluhovat. Mluvím o nutnosti štípat dříví a skládat ho, pro ženu bez mužské pomoci to je velmi těžké. Manželka pana Tyrnera pracuje jako zdravotní sestra ve zdravotních pomůckách, jezdí po celém kraji, pečuje o manžela a k dispozici je jí pouze jedna pečovatelka. Jsou schopni fungovat pouze díky půjčkám od rodiny a přátel, tímto se dostávají do dluhů, které bude jednou těžké splatit,“ upozornila Kateřina Křivánková.

Hejtman Josef Bernard ženě slíbil, že krajští radní na svém nejbližším zasedání, což by mělo být 23. dubna, věnují tomuto problému jeden bod. „Doufám, že se nám podaří najít řešení i ve spolupráci s odborem životního prostředí, který kotlíkové dotace spravuje,“ dodala radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Na plzeňském náměstí Republiky v pondělí protestovali lidé proti současné vládě Andreje Babiše.
FOTOGALERIE: Babiši, vyhráls. Nelíbí se nám ale, jak vládneš