Konání adventních trhů v Plzeňském kraji je zatím nejisté.

Město Plzeň, stejně jako pořadatelé trhů, čeká na vývoj situace a související doporučení vlády. „V každém případě bude nutné respektovat aktuální platná opatření. Plzeňané ale určitě nepřijdou o svůj vánoční strom na náměstí Republiky, který je letos potěší novou výzdobou,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková s tím, že výzdobu si lidé vybrali v anketě. Rozsvícení vánočního stromu budou moci Plzeňané sledovat on-line. „Město vyzývá občany, aby zůstali tentokrát doma a připojili se on-line,“ dodala Barborková. Sledovat z pohodlí domova mohou lidé rozsvícení stromku na první adventní neděli 29. listopadu od 17 hodin, a to na facebooku města nebo ve vysílání regionální televize.

Připomeňte si loňské zahájení adventních trhů v Plzni v naší galerii

David Tuček, jednatel společnosti 1. Koronerská.
Covid-19 nemáme a v karanténě nejsme, tvrdí pozůstalí. Často lžou

V Klatovech počítají s uspořádáním vánočních trhů v komornějším duchu. „Adventní trhy plánujeme, ale počítáme s tím, že budou přizpůsobeny daným opatřením. Na náměstí každopádně bude strom i betlém, který bude rozšířen o další postavy. Zda a jaký bude doprovodný program, ještě uvidíme,“ řekl místostarosta Klatov Martin Kříž. „Počítáme, že se prodlouží nouzový stav, takže rozsvícení stromku bude muset být bez lidí. Zvažujeme ale možnosti, jak by se mohlo konat,“ dodal.

Vánoční strom na náměstí v Tachově bude a o prvním adventu se rozsvítí, stejně jako vánoční výzdoba. Zda to bude za účasti veřejnosti, se teprve uvidí. „Nouzový stav bude nejspíš prodloužen, nikdo ale neví, na jak dlouho. Spíše lze předpokládat, že se letos žádná předvánoční akce neuskuteční. To samé lze říci o adventních trzích,“ uvedl starosta Ladislav Macák.

Ilustrační foto
K hrobům letos můžete vyrazit jen s rouškami

V Rokycanech je rozsvícení svátečního symbolu spojené s dvoudenními trhy a kulturním programem. „Jsem skeptický, protože školní sbory kvůli absenci nacvičování nezazpívají. Pokud jde o stánkaře, musíme vyčkat na další opatření,“ sdělil vedoucí odboru školství a kultury městského úřadu Tomáš Hůlka. Ve stejném duchu hovoří domažlický místostarosta Stanislav Antoš. „Přípravy trhů a programu probíhají. Zda se ale budou moci uskutečnit, zatím není jasné," uvedl.