Kouzelné hrušky nezískaly prestižní cenu poprvé. Už v roce 2017 zvítězily ve stejné kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. „Ocenění končilo, tak jsme se znovu přihlásili a značku jsme tak získali na další čtyři roky,“ řekla Deníku Macháčková. Úspěch svých výrobků v soutěži si vysvětluje kvalitním zpracováním. „ Je to dělané poctivě, v tom je celé kouzlo,“ dodala s úsměvem.

Výhry přinesly podnikatelce z Plzeňska nové zákazníky. „Je to naše čtvrtá cena a vždy nám pomůže se zviditelnit, je to prostě značka kvality,“ sdělila.

K výrobě pochoutek z ovoce inspirovala Macháčkovou dcera, která jí před lety přinesla ze školy dárek, pečený čaj, který ji nadchnul. Tehdy byla na mateřské dovolené a peněz nebylo nazbyt. "Proto jsem pečené čaje připravovala jako dárky pro příbuzné a známé, kteří jimi byli unešeni, a tak jsem se rozhodla, že začnu s výrobou," vyprávěla už dříve podnikatelka. Zájem tolik rostl, že se v roce 2015 přestěhovala do větších prostor v Rybnici u Kaznějova.

Velitel plzeňských strážníků Petr Vlk.
Šéf městských strážníků: jednočlenné hlídky budou občané vnímat pozitivně

Suroviny pro přípravu dobrot získává od českých pěstitelů, pouze citrusy odebírá ze zahraničí. Preferuje české dodavatele. Rybíz a třešně vykupuje od zahrádkářů. Další suroviny odebírá z ovocných školek nebo sadů.

"Největší zájem je o pečené čaje, džemy a sirupy, ve kterých zákazníci nenaleznou ani špetku konzervantů a umělých barviv. Rozšířili jsme svůj sortiment také o delikatesy k masu," informovala Macháčková.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje letos získal rovněž například žitný chléb od Romana Sebery v kategorii pekařské výrobky včetně těstovin, či BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka od Luďka Maruny z Útušic.

O cenu se v regionu ucházelo celkem 130 produktů od 37 výrobců. Hodnotitelská komise pak vybrala vítěze v 9 kategoriích.

„Komise to neměla jednoduché. Letošní ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kategorie Sýry včetně tvarohu a Mléčné výrobky ostatní se pyšnily značným množstvím kozích produktů“, uvedla koordinátorka soutěže Helena Hnojská.

Vodáci. Ilustrační foto.
Do lodí! V řekách je vody dost

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a podporuje domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.

Vítězové v jednotlivých kategoriích

Masné výrobky tepelně opracované - Žiheláček se sýrem Jaroslav Procházka

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál Ing. Michal Šnebergr

Sýry včetně tvarohu - Kozobylík Farma u Františky

Mléčné výrobky ostatní - BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka Luděk Maruna

Pekařské výrobky včetně těstovin - Žitný chléb Roman Sebera

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Švestky s karamelem JS Chocolate

Alkoholické a nealkoholické nápoje - Kolowrat limonáda Kolowratovy sady

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Kouzelné hrušky se skořicí Od Macháčků

Ostatní - Anežčin rakytníkový koncentrát v medu Ing. Milan Douděra