Na mezinárodních autobusových linkách z Hamrů přes Nýrsko do Drachselsriedu a z Domažlic do Chamu bude příští rok možná jezdit o něco méně spojů než teď.

Zastupitelé Plzeňského kraje vyslyšeli volání opozice z listopadového setkání, kdy schvalovali 453tisícovou podporu společnosti Arriva, jež tyto linky provozuje. Petr Fišer z hnutí ANO tehdy upozornil, že některými spoji jezdí v průměru 1,5 osoby. „Nestálo by za to je příští rok zrušit?“ ptal se.

Ilustrační foto.
Rok 2018 potěší Lhotu. Může stavět kanalizaci i sokolovnu

Kraj se s vedením Arrivy bavil a náměstek hejtmana Pavel Čížek přišel na prosincové zastupitelstvo s informací, že příspěvek společnosti se zmenší o částku v řádech tisíců korun. „Teď bude jen na nich, jestli ty nejméně využívané spoje vyřadí, nebo je budou provozovat ve stávajícím rozsahu,“ řekl Čížek a dodal, že v případě zrušení by šlo o jeden či dva spoje.

Proti jakémukoliv omezování dopravní obslužnosti v pohraničí Plzeňského kraje vystoupil zastupitel a zároveň starosta Klatov Rudolf Salvetr. „Vím, že tato záležitost bude přijímána negativně těmi lidmi, kteří v pohraničí bydlí. Doporučoval bych obslužnost v této oblasti zachovat, na provozu linek se podílí také bavorská strana,“ nechal se slyšet a náměstek Čížek ho ujistil, že Němci nestojí stranou: „S kolegy jednáme na pracovních skupinách.“

Ilustrační foto.
Muž pořádal sbírku, ale v pořádku neměl nic

Mluvčí Arrivy Roman Herden ale upozornil, že zatím není nic jisté. „Rozhodnutí bylo zatím pouze jednostranné ze strany Plzeňského kraje. Na krajském úřadě v Chamu proběhne 15. 1. jednání, kde druhý partner toto buď odsouhlasí, nebo vznese námitku. Více budeme vědět poté,“ uvedl.

Linka č. 000020 dnes vyjíždí z Domažlic do Chamu ve středu a v pátek v 7.05, 12.04 a 17.35 hodin, zpět v 9.15, 13.10 a v 18.40 hodin. Z Hamrů do Drachselriedu jezdí spoje linky 000255 v pracovní dny v 16.20, zpět v 9.59 hodin. Další spoje na této lince jezdí jen z Hamrů do Nýrska, z Nýrska do Drachselriedu a v opačném směru z Lamu do Hamrů.