Souboj mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem ovládla negativní kampaň. Přesto se našli voliči, kterým byli oba kandidáti zcela lhostejní. Někteří zvolili švejkovskou cestu. A to doslova.

Zřejmě recesisté z Tojic na jižním Plzeňsku vložili do obálky hlasovací lístek se jménem Josef Švejk. Postava románu Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška se dočkala podpory dvou hlasů. Nestačilo to, navíc hlas pro tohoto kandidáta je neplatný, voják Švejk v prezidentských volbách zatím nekandidoval. V obci nemají ponětí, kdo z obyvatel Tojic si dal práci s výrobou vlastního hlasovacího lístku. Volby jsou tajné a podle starosty Františka Krumholce se k recesi nikdo z místních zatím nehlásí.

Co k netradičnímu hlasování kohosi přimělo? Kromě zábavy Krumpholc nevylučuje ani zoufalství, což usuzuje z prohlášení na hlasovacím lístku. Volič píše, že Švejk je „navržený mnou, voličem, který už opravdu neví, jak z toho ven".

Neplatný lístekPodle Krumpholce dvojice recesistů mohla projevit i zklamání nad volbami v posledních letech. „Všichni slibují zásadní obrat v politice, lepší politickou kulturu, snížení byrokracie, méně korupce, více smysluplné práce," dodává starosta Tojic.

„Řekli si: Když už nemůžeme nic ovlivnit, protože ať zvolíme koho, chceme, nic se nezmění. Tak se alespoň pobavíme. Jak praví jedno staré moudro: Mocní se nemusejí bát ničeho, snad jen smíchu," domnívá se Krumpholc.

Z hlasovacího lístku se lze mimo jiné dozvědět, že Švejkovým povoláním je ordonanc jedenáctý marškumpanie. Voják a „ouřední blb" pohrdá politickými stranami. Na lístku, kde je název strany, totiž stojí citát: …Já se do takových věcí nepletu, s tím, ať mně každej políbí prdel, odpověděl slušně pan Palivec…

Dvojice voličů, která nechtěla na Hradě Zemana ani Schwarzenberga, nebyla osamocená. „Pět hlasů bylo neplatných. Ve třech případech voliči do urny hodili prázdné obálky a dva lidé hlasovali pro Švejka," říká Krumpholc.

Postava Švejka někdy vyvolává polemiky o Češích jako národu Švejků. V zahraničí nás občas posuzují právě podle něho. Když kontroverzní výtvarník David Černý na plastice Entropa zobrazil Bulharsko jako turecký záchod, jeden z bulharských deníků odpověděl karikaturou kálejícího Švejka na Česko.

Recesisticky pojali hlasování i plzeňští voliči. Jeden z nich si vyrobil lístek se jménem Karla Habsbursko– Lotrinského a v prvním kole voleb v borské věznici kdosi z vězňů dal hlas Tomio Okamurovi.