„Účelem stavby je výměna vodovodního a kanalizačního potrubí, které je již v nevyhovujícím stavu. Tuto výměnu musí udělat vodárna. My poté uděláme nový povrch komunikace s odvodněním a novým veřejným osvětlením. Současně budou upraveny trasy kabelů pro telefon a kabelovou televizi a vyměněn trakční kabel napájení pro veřejnou dopravu. To vše při jednom kopání, aby do opravené komunikace nebylo nutné co nejdéle kopnout znovu a stavební práce obyvatele města co nejméně obtěžovaly,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Při úpravách budou zachována všechna napojení vjezdů do nemovitostí a křížení se stávajícími komunikacemi, parkovací pruhy zůstanou také zachovány,“ doplnil vedoucí oddělení techniků komunikací Správy veřejného statku města Plzně Milan Archman, který má za město stavbu na starosti.

Tradiční Velikonoce v Plzni-Újezdě přilákaly v neděli stovky lidí. Nabídly dílny na pletení pomlázek, zdobení vajíček, soutěž o nejlepší velikonoční nádivku či nejhezčí vajíčko. K tomu pohádku pro nejmenší i hudební vystoupení různých žánrů.
Tradiční Velikonoce v Újezdě přilákaly stovky lidí, mnozí pletli pomlázky

Stavební práce budou probíhat ve dvou etapách. První část od Slovanské až za křižovatku s Houškovou ulicí začne 11. dubna a potrvá 4 měsíce. Ta druhá v úseku mezi Houškovou a Koterovskou ulicí na ni poté naváže. Při obou etapách nebude možný průjezd opravovanou částí Plzenecké ulice včetně křižovatek s ulicemi, které protíná. V místech přiléhajících ke stavbě bude omezeno parkování vozidel. Řidiči budou místo objíždět okolními ulicemi.

Investorem stavby je sdružení dvou subjektů – každý z nich chce v daném prostoru komunikace opravit něco jiného. Správa veřejného statku města Plzně chce opravit komunikaci, veřejné osvětlení, přeložit trakční vedení PMDP a telefonní vedení CETINU a kabelové televize UPC. Vodárna Plzeň chce obnovit vodovodní řad, kanalizační stoku a rekonstruovat kanalizační sběrač. Zhotovitelem stavby je firma Vodohospodářské stavby z Teplic, resp. její závod Plzeňské komunikace. Celková cena díla je 43 879 745 korun včetně DPH, z toho Správa veřejného statku města Plzně zaplatí 24 195 944 korun a Vodárna Plzeň 19 683 801 korun.