Letní prázdniny nepatří na transfuzních odděleních nemocnic k nejoblíbenějším obdobím. Chybí totiž dárci krve. FN Plzeň se s nedostatkem dárců potýká dlouhodobě, v létě je však situace kritičtější.

„V současnosti pociťujeme mírný úbytek dárců krve. V porovnání s první půlkou června přišlo darovat krev o téměř 150 dárců méně,“ komentuje situaci primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň Petra Šlechtová.

Největší poptávka je po negativních krevních skupinách 0-, A-, ale podle Šlechtové začínají klesat i zásoby krevní skupiny 0+.

V letních měsících je potřeba dobrovolníků větší než obvykle. „Hlavními důvody jsou jednak prázdniny a s nimi spojená doba letních dovolených, a zároveň zvýšený počet vážných úrazů, zejména autonehod,“ vysvětluje Šlechtová.

Podobná je situace v Klatovech, kde nyní neodmítnou téměř žádného dárce. Dostatek je jen jedné skupiny. „Potřebujeme dárce všech krevních skupin kromě AB+, které máme v současné době dost,“ sděluje vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková.

„Aktuálně máme asi nejméně skupiny A+, ale vzhledem k tomu, že je to nejčastěji se vyskytující skupina, předpokládáme, že zásoby doplníme. Samozřejmě vždy jsou nejvíce žádané negativní skupiny, které lze použít i pro plusové příjemce,“ dodává Zítková. V případě akutního nedostatku některé krevní skupiny dárce nemocnice telefonicky osloví a většinou se podaří akutní nedostatek doplnit.

V časech, kdy má krve dostatek, spolupracuje Klatovská nemocnice s okolními zařízeními Domažlickou nemocnicí a nemocnicí v Sušici, které nemají vlastní transfuzní oddělení a jsou spádovými nemocnicemi klatovské transfuzky. „Díky velkému množství dárců ale může Klatovská nemocnice dle aktuálních potřeb a možností poskytovat krev i dalším nemocnicím, třeba i v Plzni. Jejich poptávka je ale výjimečná,“ uzavírá Zítková.

DÁRCI, SOUTĚŽTE!

FN Plzeň se navíc v létě snaží dárce nalákat. Pořádá proto v kooperaci se společností Panasonic již desáté prázdninové slosování o LED televizor. „Všichni dárci, kteří během prázdnin darují krev na Transfuzním oddělení FN Plzeň, mají možnost vyplnit kupon a stát se účastníkem soutěže,“ říká mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Žihelský smíšený pěvecký sbor.
Žihelským aplaudovali Francouzi vestoje