„Nadporučík Jan Kudlič, jehož 107. výročí narození si dnes připomínáme,, vyrůstal s matkou. Otec padl v I. světové válce, jenže i jeho maminka zemřela, když mu bylo sedm let. Vychovávala ho babička a posléze se vyučil soustružníkem ve škodových závodech,“ připomněl za organizátory pietního aktu zakladatel muzea František Koch. Roku 1933 se Kudlič dobrovolně přihlásil do armády, aby o tři roky později jako poručík sloužil v Bílině a posléze v Ruzyni. Po vypuknutí II. světové války odešel do zahraničí a přihlásil se do nově formovaného armádního praporu v tehdejším Sovětském svazu. V Buzuluku cvičil budoucí dělostřelce a 10. března 1943 byl generálem Svobodou pověřen, aby velel útoku na Sokolov. Byl zraněn a druhý den převážen v sanitce do nemocnice, když viditelně označené zdravotnické auto napadla dvě německá letadla. osádka vozu jejich útok nepřežila.

Všechny páteční večery jsou v říjnu věnovány výuce manželů Sedleckých.
PODÍVEJTE SE: Ejpovičtí si taneční lekce užívají

Jako první položila kytici ke Kudličovu pomníku maminka Patrika Štěpánka. Muže, který před třemi lety v Afgánistánu nepřežil sebevražedný útok tamního bojovníka. Jeho pomníček je jen o pár metrů dál a také zde se stále objevuje množství květin..

Dodejme, že památku jana Kudliče uctili také představitelé Rokycan (s ministerstvem obrany se podíleli na pořádání vzpomínky), dělostřelců, legionářské obce, Klubu českého pohraničí, atd. „Náš díky za působivé hudební vystoupení patří členům souboru Rokytí. Jen nás mrzí, že přes pozvání se nedostavil nikdo ze zastupitelů Mokroušů,“ vyjádřila pocity za pořadatele Radka Vávrová.