„Zásadně odmítáme argument o „záchraně“ stovek studentů právnické fakulty ve chvíli, kdy její existence odborně i profesně poškozuje tisíce studentů, učitelů a absolventů ZČU, a to ze všech fakult,“ stojí v prohlášení iniciovaném vyučujícími a studenty filozofické fakulty.

„Je to politováníhodný krok, ještě od vlastních lidí,“ reaguje na jednání kolegů děkan právnické fakulty Jan Pauly. Zároveň připomíná, že petice za zachování právnické fakulty nasbírala přes deset tisíc podpisů, zatímco k prohlášení filozofů se od středečního rána do 17 hodin připojilo ´pouze´ 225 lidí.

Autoři prohlášení zároveň vyzývají rektorku Ilonu Mauritzovou, aby veřejně odmítla podporu přijímání nových studentů do prvního ročníku magisterského studijního programu. Podle mluvčí univerzity Kamily Kvapilové však Mauritzová tento názor již zastává. „Rektorka během posledních tří dnů deklarovala, že nepodporuje přijímání nových studentů. Udělení akreditace vnímá především jako rozhodnutí, které stávajícím studentům umožní dostudovat,“ vysvětluje postoj Mauritzové Kvapilová.

Přijímat letos nové studenty do magisterského studia na právnické fakultě ve středu nedoporučilo ani devatenáctičlenné kolegium rektorky, které tvoří děkani, ředitelé ústavů a členové akademického senátu ZČU. Rozhodující bude však až verdikt ministerstva školství. Ten by měl padnout do konce tohoto týdne. Samotné vyhlášení přijímacího řízení je čistě v kompetenci fakulty.

„Fakultou daný limit pro přijímání studentů do prvních ročníků je i letos 300 studentů do magisterského a 100 studentů do bakalářského studia,“ přibližuje proděkanka pro studium Petra Jánošíková.

Přestože fakulta zatím neví, zda bude nové studenty nakonec nabírat, přijímá přihlášky, a to do 18. března. V případě kladného ministerského rozhodnutí se bude možné ke studiu přihlásit až do konce dubna. Autoři prohlášení zároveň kritizují postoj rektorky, která svým jednáním údajně podporuje jednání ministra Dobeše, proti němuž studenti plzeňské filozofické fakulty protestovali během nedávného celostátního Týdne neklidu.

„Ideální by bylo, kdyby proti rozhodnutí ministra Dobeše o prodloužení akreditace podala ZČU jako účastník správního řízení rozklad. Tím by bylo možné ministerské rozhodnutí zvrátit,“ říká jeden z iniciátorů prohlášení Tomáš Hirt z katedry antropologie.

O takovém postupu však univerzita neuvažuje.

„Takto se postupuje pouze v případě, že akreditace není udělena,“ říká Kvapilová. Zároveň však přiznává, že se verdiktem ministerstva univerzita ocitla v nestandardní situaci, které zatím jiná škola nečelila.

Na celé prohlášení se můžete podívat ZDE.

Hana Pražáková