Kantorům se nezamlouvá, že vláda chce zvýšit tarifní mzdy o osm procent, požadují deset. Odboráři tvrdí, že se do stávky zapojí až polovina škol. Zavřeny budou jen některé, ostatní budou označeny logem s podporou stávky.

„Hned v pondělí ráno projevily přání stávkovat dvě základní školy v Plzeňském kraji. Postupně zájem stávkovat rostl, kromě základek se nám přihlásila i Mateřská škola Chříč a Střední průmyslová škola stavební v Plzni,“ říká zástupkyně krajských odborářů Věra Volfová.

Studenti stavební průmyslovky tak budou mít ve středu ředitelské volno. „Učitelů, kteří chtějí stávkovat, je u nás hodně. Na středu proto nejsem schopná zajistit chod školy, bude vyhlášeno ředitelské volno. A ti učitelé, kteří stávkovat nechtějí, přijdou normálně do školy, která bude v provozu. Učit však nebudou,“ vysvětluje ředitelka školy Jitka Maulová.

Stávkovat se bude také na Základní škole v Boru. „Ráno platilo, že ke stávce se sice hlásíme, budeme učit, pouze nebudeme požadovat za tento den plat. Během pondělka ale učitelé rozhodli, že budou regulérně stávkovat,“ uvedl ředitel Daniel Koblen s tím, že škola připraví program dětem, které dorazí.

Omezen bude provoz Základní školy Kostelní v Tachově. Žákům druhého stupně odpadne kompletní výuka. První stupeň se bude učit čtyři hodiny. „Obě oddělení školní družiny budou v provozu bez omezení,“ informoval ředitel školy Jan Kubát. “Ke stávce se připojuje i vedení školy,“ dodal.

NĚKDE VYČKÁVAJÍ

To v ZŠ Komenského 17v Domažlicích nebylo ještě včera jasno. „Názory jsou roztříštěné. Stoprocentně to budeme vědět v úterý ráno,“ uvedl ředitel školy Ivan Rybár. Je přesvědčen, že školství momentálně pálí vážnější problémy. „Například inkluze či jednotnost osnov,“ dodal. Školu by prý musel uzavřít jen v případě, že by stávkovalo 90 procent kantorů.

Například sušická ZŠ Lerchova se stávky nezúčastní. „Nemám od kantorů žádný signál, že by stávka měla být. Ale může se to změnit. Chápu rozhořčení, ale na druhou stranu si myslím, že teď je stávka nešťastná, byly prázdniny, ředitelská volna,“ tvrdil včera v poledne ředitel Čestmír Kříž.

Vyučování nepřeruší ani dvě největší školy v Rokycanech. „Na Jižním předměstí půjde o jednu dvě kolegyně, které se ke stávce připojí,“ uvedl ředitel devítiletky Bohumil Nosek. Jeho kolega ze ZŠ TGM Lukáš Rada nezaregistroval zájem žádného z učitelů.

Rodičům nejvíce vadí, že se o stávce dozvídají většinou na poslední chvíli. „Zařídit si volno v práci nebo sehnat hlídání není úplně legrace,“ zlobí se Alena Tomanová z Plzně. Ta včera odpoledne ještě netušila, zda se stávka týká i školy, kterou navštěvují její děti.

Město Plzeň je zřizovatelem 26 základních a 40 mateřských škol. Ke středeční celorepublikové stávce pedagogů se připojí 34. základní v Gerské ulici a 55. mateřská škola v Mandlově ulici na Borech a mateřské školy v Radčicích a Malesicích, které jsou součástí 16. základní školy. Tyto školy budou kompletně zavřené ve středu 6. listopadu. Na některých plzeňských základních a mateřských školách budou stávkovat pouze jednotliví učitelé, chod škol to ovšem neomezí.

„V případě uzavření 34. základní školy jsme obratem zřídili zdarma příměstský tábor v Zoologické a botanické zahradě města Plzně pro rodiče, kteří jsou v tíživé situaci a nemohli by jinak zabezpečit hlídání svých dětí. Kapacita příměstského táboru je 70 dětí. U mateřských škol jsme tento postup nemohli zvolit z důvodu nízkého věku dětí,“ vysvětlila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalová.

(kk, pro, dl, koč, hav)

Drony plzeňské Správy informačních technologií, kterou zřizuje a financuje město Plzeň, jsou jako první v republikce začleněny do IZS. Drony pomáhají i profesionálním hasičům v celém Plzeňském kraji.
Piloti dronů dorazí k požárům do hodiny