Pár vzácných hadů získala zoo od švýcarského chovatele už v roce 2021, teď je tedy může konečně spatřit i veřejnost.

Zmije pavoučí (Pseudocerastes urarachnoides) se vyskytuje pouze v pohoří Zagros v Íránu a Iráku, jde tedy o endemický druh. "Je dokonale přizpůsobena svému biotopu a díky barvě okolních skal a kamenů splývá s podložím. Obtížně se proto vyhledává a pozoruje. Popsána tak byla až v roce 2006. Do společného rodu patří ještě zmije sinajská a zmije perská," uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Učitelky a vychovatelky ze školy na plzeňské Roudné se spolu se svými žáky připojili k projektu DEKApro spolku Náš Touškov z Města Touškova. V družině po vyučování háčkují deky, jejichž dražbou získané prostředky poputují mobilnímu domácímu hospici.
Děti z Roudné se zapojily do projektu a háčkují deky pro Hospic svatého Lazara

Největší pozoruhodností zmije pavoučí je konec jejího ocasu. Ten vypadá jako pavouk nebo solifuga (tělo i nohy) a jím zmije láká a oklame svou hlavní kořist – ptáky. Pomalé pohyby tohoto falešného pavouka zmije provádí nedaleko své hlavy. Německý a anglický název by se dal přeložit jako zmije „pavoukoocasá“, latinský zmije s ocasem podobným pavoukovi. "Podobnou taktiku a přizpůsobení konce svého ocasu mají ještě jiné druhy hadů, tato zmije ji ale dovedla k dokonalosti," doplnil Vobruba.

Křimice - Západní okruh - Regensburská ulice, silniční most a železniční most
Vyzkoušeno. Západní okruh v Plzni ulevil městu a zrychlil průjezd centrem