Podle svědků ulétly světlice dvě. Jedna se měla roztříštit a vyhasnout o větve stromu, druhá vlétla právě mezi publikum. Poraněni byli dva dospělí a čtrnáctiletý chlapec. Dospělí byli ošetřeni na místě, mladík skončil v nemocnici.

Předlékařskou pomoc mu před příjezdem záchranky poskytli hasiči, kteří u ohňostroje asistovali. „Chlapce jsme převezli do plzeňské nemocnice," uvedla mluvčí ZZS Lenka Ptáčková. Měl mít popálená záda, další ošetření na specializovaném popáleninovém centru ale podle zdravotníků nebyla nutná.

Policisté událost kvalifikují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud bude viník ustanoven a odsouzen, může hrozit až dvouleté vězení a zákaz činnosti.

Může se ale také jednat o technickou závadu. Na to poukazuje Petr Burian, který ohňostroj pro tachovské slavnosti již několik let připravuje. „Při sobotním ohňostroji v Tachově došlo k roztržení vadného výrobku. Jedná se o typ, který vystřeluje několikrát za sebou. Trubka se roztrhla a i když byla dodržena bezpečná vzdálenost třiceti metrů, odrazila se od zdi městských hradeb," popsal událost.

Odražená rachejtle vlétla podle Buriana zpět na louku. „A protože se jedná o výrobek, který vystřeluje ještě několikrát za sebou, po dopadu na louku ještě chvíli fungoval," vysvětlil, jakým způsobem se událost stala.

Petr Burian obvolával i další kolegy, kteří se s touto zábavnou pyrotechnikou zabývají a dozvěděl se, že mají podobné zkušenosti. „Zřejmě se jedná o vadnou sérii," uvedl s tím, že dá k dispozici ještě odborné vyjádření.

Organizátory Historických slavností v Tachově, Městské kulturní středisko, incident mrzí. „Spolupracujeme s firmou pana Buriana řadu let a vždycky se jednalo o precizně odvedenou práci s viditelným efektem pompézního vyvrcholení slavností," uvedla ředitelka MěKS Tachov Božena Vaňková. „Laicky jsem pochopila, že světlice či rachejtle měla skrytou vadu, která není odhalitelná. Došlo k nežádoucímu odražení a tím pádem změny směru," dodala.

„Samozřejmě, že nás to velice mrzí. Ti, co byli poškozeni, prosíme, aby se přihlásili buď u nás na MKS nebo případně i na městské policii. Předáme jim kontakt na pyrotechnika, který s nimi bude řešit další postup," uvedla dále ředitelka kulturního střediska.

Svědky události hledá také policie. „Při šetření by pomohla i videonahrávka," uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. „Hledáme další osoby, které mohla hořící část z ohňostroje zasáhnout a způsobit jim poranění, která si nenechaly ošetřit," doplnila Jiroušková s tím, aby se případní svědkové ozvali na telefon 974 337 710, využít mohou i linku tísňového volání 158.