V současné době je možné vydat se na vrch po nově vybudované, dva kilometry dlouhé naučné stezce. "Třetí etapa stezky je dokončena, lidé už si ji mohou projít," říká místostarosta Chotěšova Pavel Malina s tím, že stezka byla opatřena naučnými a herními prvky s tématikou lesní fauny a flóry. "Stezka v této poslední části vede bukovým a dubovým porostem a stoupá od severovýchodu po příkrém hřbetu hory v několika zatáčkách. Byl tak dokončen několikaletý projekt, který návštěvníky zavede až na samotný vrchol Křížového vrchu, symbol celého regionu," vysvětluje dále.

Plzeňská madona na oltáři katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.
Plzeňské legendy vypráví o zázracích, pokladech i čertech

Na stezce je několik zastavení s informačními tabulemi. Návštěvníky dovede až na bývalé poutní místo, kde se nachází kostel, rozhledna i tzv. „nabíjecí kámen“. Zaparkovat je možné na nově upravené ploše v obci Losina, která se nachází na úpatí kopce. "V celé své délce si stezku samozřejmě mohou návštěvníci projít ve směru ze Stodu," dodává Malina.

Vyhlídková věž je pravidelně otevřena o víkendech během letní sezony. Budova kostela (včetně schodiště) prošla letos poslední fází rekonstrukce. Stezka kolem Křížového vrchu vznikla za podpory Státního zemědělského intervenčního fondu a MAS Radbuza, investorem byla obec Chotěšov.