„Nestěžujeme si, máme se tu dobře. Přízemí dnes patří firmě Bomba energy, která o nás ví. Dokud nás nevyhodí, chceme tu bydlet i nadále,“ říká Hrabánek, 'správce' objektu.

Teplo jim sice teď není, ale to se má zanedlouho změnit. „Dříve jsme žili v bytovce, takže na současné podmínky si stále zvykáme. Přes zimu to bude asi krušné, ale tento týden jsme dostali kabel na elektriku, tak za chvíli už bude líp,“ uvádí Hrabánkova manželka.

Jak oba popisují, místní obyvatelé se s jejich přítomností vypořádávají různě. Negativní komentáře však stále převládají.

„Vesměs se setkáváme s negativními připomínkami. Většinou posloucháme ostré narážky na to, proč tu žijeme. Ti lidé ale nikdy neviděli náš byt, neuvědomují si, že tu žijeme normálním životem. Sice tu bydlíme spolu s bezdomovci, kteří jsou často opilí, ale žádný nepořádek neděláme, celé dny pracujeme,“ vysvětluje squatter.

„Tento týden se stala moc hezká věc. Nějaký pán nám hodil přes plot dvě fungl nové matrace do postele z paměťové pěny a hned odešel. Dobří lidé existují, jsme mu vděční,“ těší manželku squattera.

V horních částech objektu žije zhruba 15 mladých squatterů, ostatní obyvatele tvoří bezdomovci přezdívaní živí/mrtví. V jednom z pater se nachází záchod, v některých pokojích jsou natažené koberce. Hygienu řeší obyvatelé objektu hlavně s neziskovými organizací Ponton a Člověkem v tísni.

Ze Zkoušek. Ve Velkém divadle v Plzni vrcholí přípravy na sobotní premiéru Verdiho opery Nabucco. Na snímku jsou v popředí Ivana Šaková, Pavel Klečka. Scéně vévodí čtyřmetrová busta koně.
Nabucco hlásí velkolepý nástup