Již přes dvě dekády se v prostorách hospody U Vodníka schází kuchaři nejen z okresního města, aby vzájemně porovnali své saláty. Soutěž má ale samozřejmě i několik pravidel.

Tím nejhlavnějším je, že se salátu nesmí dotknout ženská ruka. "Salát navíc musí být opravdu tradiční a originální. Což znamená žádné experimenty s chutí a ingrediencemi. Pokud tam někdo namíchá něco jiného než tu opravdovou klasiku, jdou hned body dolů," ve stručnosti vysvětlil pravidla František Matoušek Starší.

Ani přísné hodnocení ovšem neodradilo více než třicítku účastníků, aby se se svým salátem pochlubili. Letošní účast navíc opět znamenala rekord. "Již minulý rok jsme měli přibližně dvacet osm účastníků což bylo parádní. A vzhledem k tomu, že ta účast je letos ještě vyšší. Nemůžeme si na nic stěžovat. Jsme opravdu nadšení."

Horníci ze Stříbra uspořádali charitativní koncert.
FOTOGALERIE: Dolníci udělali Vánoce pro vozíčkářku

Krom velké účasti přinesl letošní ročník soutěže o nejlepší bramborový salát ještě jednu zajímavost. Horní příčky totiž obsadili účastníci, kteří se v této tradiční soutěži rozhodně nenachází dlouho. "Přesně jsem o tom mluvil, aby nás tuta mladá krev nepřekvapila. Kluci tu nejsou poprvé, účastnili se například minulý rok, ale to skončili na zadních příčkách. No a letos do toho vlítli a předběhli i mnoho tradičních účastníků. Na třetím místě skončil Ruda Jaromír, druhý byl Jan Sňozík a letošní nejlepší bramborový salát přinesl Lukáš Marek," popsal horní příčky Matoušek.

Jak dále během večera dodal, ti, kteří by tuto soutěž chtěli vyzkoušet se již mohou připravovat na příští rok. Pokud totiž nenastanou žádné mimořádné události, soutěž o nejlepší bramborový salát nebude chybět ani v roce 2018.