V Plzni se letos uskuteční ve dnech 5. až 8. května. Poprvé se však uskuteční bez těch, kdo Plzeň v květnu 1945 osvobozovali, protože žijícím válečným veteránům už jejich zdravotní stav nedovolí cestovat na tak velkou vzdálenost. Přesto do Plzně přijede mnoho dalších vzácných hostů.

„Jsem moc rád, že v Plzni i tentokrát můžeme jako čestné hosty přivítat rodinné příslušníky amerických a belgických veteránů, pro něž jsou činy a odkaz jejich předků důležité,“ říká primátor města Plzně Roman Zarzycký a dodává: „Veteráni budou přítomní alespoň symbolicky. Pánové George Thompson a Lincoln Harner natočili pro Plzeňany zdravice.“ Například George Thompson v ní mimo jiné vzkazuje: „K Česku jsem měl vždy blíž, než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý. Všichni mí přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi. Plzeň je můj druhý domov. A proto, kdybych se měl kdy stěhovat, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tu milují a já miluji je.“

Richard Pieper na Slavnostech svobody v roce 2022.
Zemřel americký veterán Richard Pieper, Plzeň navštívil ještě v loňském roce

Součástí Slavností svobody bude i řada pietních aktů. Hlavní vzpomínkové setkání se uskuteční tradičně 6. května u památníku Díky, Ameriko! Program oslav se znovu vrátí i za Obchodní centrum Plaza, kde se v přilehlém parku představí kluby vojenské historie a Armáda České republiky. „K vidění tam bude samohybná houfnice Dana, kolové vozidlo Pandur nebo zajímavá novinka, což je klamný cíl Armády ČR nafukovací tank. Lidé se mohou těšit opět na průlet letadel JAS-39 Gripen, které společně s dvěma letadly L-159 Alca proletí v sobotu 6. května v 16 hodin nad centrem města na zahájení pietního aktu na Americké třídě a 7. května nad Konvojem svobody na Klatovské třídě. To bude krátce po 11. hodině, a tam to bude letoun CASA, dva gripeny a dva letouny L-159 Alca,“ vyjmenovává praporčík Marek Boháč z Krajského vojenského velitelství v Plzni.

Konvoj svobody s více než 250 historickými vojenskými vozidly projel v neděli centrem města a zakončil letošní Slavnosti svobody. Přehlídky si zúčastnili i tři američtí a dva belgičtí účastníci osvobození v roce 1945, kterým mávaly tisíce lidí.
Slavnosti svobody v Plzni provázel obdiv a vděčnost. Podívejte se na fotky

Pro letošní Slavnosti svobody byla uvařena i speciální várka piva v plzeňském experimentálním pivovaru Proud. Je to výčepní nefiltrovaný desetistupňový speciál Indian Pale Lager s osobitým názvem Veterán, který bude během slavností na čepu ve vybraných stáncích.