Luboš Kastner, který provozuje v Plzni několik restaurací, uvedl, že ve svých podnicích využil uzávěru jako příležitost a některé prostory nechal zvelebit. „Například v Potrefené huse jsme kompletně zrenovovali vnitřek, jsou tam nové toalety, je vymalováno. V restauracích už máme vytištěná také meníčka,“ popsal. Kastner také sdělil, že v restauracích, kde byla možnost, dokonce rozšířili zahrádky. „Týká se to Kozlovny, sokolovny v Bolevci i Potrefené husy,“ vyjmenoval s tím, že všechny zahrádky jsou zastřešené a hosté se tak nemusejí obávat, že zmoknou.

Na pondělní otevření se těší rovněž majitel restaurace Pípa a Vývrtka v Sušici Jan Skotnica. „Chystáme se, připravujeme, otevřeme terasu a konečně budeme moci čepovat do skla a dávat jídlo na talíře. Už nám to chybělo. Připravili jsme pro návštěvníky nové menu i novinky v nápojovém lístku. I když pro nás je především stěžejní vnitřek, protože přeci jen terasa je taková ošemetná i s ohledem na počasí,“ řekl Skotnica.

Hacker - Ilustrační foto
Hackery, kteří prolomili ochranu nemocnici a vymazali soubory, policie nenašla

Michaela Dvořáková otevře v pondělí zahrádky u všech tří podniků, které v Tachově provozuje – u dvou kaváren a restaurace. „Chceme v pondělí otev-řít všechny tři terasy, teď zrovna doplňujeme zásoby a doufáme, že přes nepříznivé předpovědi počasí lidi přijdou,“ řekla v pátek Deníku s tím, že zachovány budou všechny další služby, které restaurace poskytovala doposud, včetně rozvozu jídel.

V pátek odpoledne už se na otevření připravoval majitel domažlické restaurace U kulináře Marek Beck. „Natírám lavice na terasu, kam se nám vejde asi jenom 25 lidí. Navíc musí být mezi stoly rozestupy a je potřeba dodržet všechna opatření. Oproti vnitřním prostorách, kde máme sto míst k sezení, je to samozřejmě málo. Ale na zákazníky už se těšíme,“ řekl.

Lidé budou moci restaurace navštívit s dokončeným očkováním, maximálně týden starým negativním PCR testem, či antigenním testem, který není starší více než 72 hodin.

Vláda v pátek rozhodla, že zákazníky nebude kontrolovat obsluha podniku, ale namátkově policie či hygiena. Pokud host podmínky nesplní, hrozí mu pokuta.