Návštěva kina, divadla, bazénu, sportovního utkání či restaurace se neočkovaným prodraží. Od 1. listopadu totiž končí proplácení preventivních testů na covid z veřejného zdravotního pojištění. Vláda rovněž platnost testů zkrátí, PCR z původních sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Lidé, kteří zatím nepodstoupili vakcinaci a nebudou chtít sedět doma, za testy měsíčně zaplatí až několik tisíc korun.

Z areálu plzeňské zoo utekla v srpnu 2019 vzácná panda červená, samec jménem Nepál.  Nebylo jasné, jakým způsobem tříleté zvíře dokázalo z výběhu uniknout.
Slavní zvířecí hříšníci: podívejte se na fantoma, uprchlíka i trenéra

Podle Zdeňky Duškové, ředitelky Bioptické laboratoře v Plzni, je v současné době poptávka po testech velká a laboratoř proto musí přidávat nové termíny. „Nemoc je momentálně na vzestupu a mnoho lidí je indikovaných od lékařů. Termíny proto měníme průběžně každý den dle potřeby,“ popsala situaci Dušková s tím, že pokud se poptávka po testech od listopadu ještě zvýší, bude na ni laboratoř schopna reagovat.

Zastropované ceny

Ředitelka zároveň poznamenala, že neustále roste zájem lidí o měření hladiny protilátek v krvi a také o vyšetření buněčné imunity.

Ceny testů jsou zastropované vládou, za PCR test si lidé zaplatí 814 korun, antigenní vyjde na 201 korun.

Bioptická laboratoř nabízí například i VIP balíček za 1500 korun, jehož součástí je garantován výsledek do 24 hodin a dvojjazyčný certifikát.

Dušková však nevyloučila, že se ceny testů změní. „Uvidíme podle zájmu a podle dalšího vývoje,“ sdělila Deníku.

Výsledky PCR testu dostanou klienti většinou do 24 hodin. „Někdy je to však ještě tentýž den,“ doplnila ředitelka.

Konec hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění je ale podle hygieniků v současné době nevhodný. „V téhle situaci to asi není úplně šťastné. Bohužel pak částečně ztrácíme přehled o virové náloži ve společnosti,“ upozornil ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. Dodal také, že s koncem hrazení testů měla vláda přijít v době, kdy byla epidemická situace klidnější.

Od prvního listopadu si preventivní testy na covid nebudou muset hradit pouze děti a mladiství do 18 let, plně očkovaní, lidé se zahájeným očkováním nebo osoby, které ze zdravotních důvodů nemohou vakcínu dostat. Z pojištění budou mít hrazený jednou za týden antigenní a dvakrát měsíčně PCR test.

Vláda si od nového opatření slibuje, že u lidí zvýší zájem o vakcinaci.