Po otevření nového autobusového terminálu v Šumavské ulici by se mělo začít měnit i zanedbané území kolem hlavního vlakového nádraží. Zatím je hotová studie městských architektů, která zahrnuje zejména úpravu okolí křižovatky Americká- Sirková. Denně tudy projde na 30 tisíc lidí ať už místních, dojíždějících za prací nebo návštěvníků města.

Šumavská ulice, kde se 9. prosince otevře nový autobusový terminál pro příměstské autobusy, má být v místě u Hamburku pro auta uzavřena. Projíždět jí budou smět jen záchranáři nebo obsluha soudu. „Území chceme zpřehlednit a dát přednost jiné dopravě než individuální automobilové,“ vysvětlil architekt Jaroslav Holler z Útvaru koncepce a rozvoje (ÚKR).

Prostor u hlavního vlakového nádraží mají obsadit lavičky, kavárna nebo infocentrum.Zdroj: Vizualizace: Útvar koncepce a rozvoje

Svah u soudu částečně ustoupí rozšířenému chodníku se zastávkami MHD. Přibude tam zídka s dřevěnými sedacími plochami a zbytek svahu bude osázen stromy, vzniknou tam záhony a trávník.

Novou podobu získá dřívější parkoviště vedle podchodu do budovy nádraží. Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) se prostor změní na kultivované místo s mobilními kontejnery, sezením a zelení. „V kontejnerech, které budou mít jednotný ráz, může být například turistické centrum, kavárna či půjčovnu kol,“ uvedl Šindelář.

Nový román Marie Korandové.
Nový román Marie Korandové

Podle ředitelky ÚKR Ireny Vostracké už nebude důležitý podchod pod křižovatkou, pohyb chodců má být na povrchu. Redukci má v budoucnu slíbenu i Sirková ulice. Po vybudování silnice I/20 by se měla doprava převést tam. Z magistrály v centru se stane městská silnice s mírnějším provozem. Zúží se ostrůvky i jízdní pruhy, zvětší se chodník a zastávky tramvají se posunou blíž k nádraží.