V prvním pololetí letošního roku uzavřeli v kraji snoubenci 1124 sňatků, což je o 129 víc než za stejné období loňského roku. Nejvíce jich bylo v Plzni a Klatovech. „Pro tři čtvrtiny sezdaných párů to byl první sňatek,“ uvedla pracovnice Krajské správy Českého statistického úřadu Tereza Mildorfová.

Rozvedeno bylo ve stejném období 677 párů. To je o 12 méně než vloni. V počtu rozvodů opět 'kralovala' Plzeň.

V kraji se za první pololetí 2018 narodilo 2970 dětí, což je o 36 dětí méně než za stejné období předchozího roku. „Zpravidla se rodí více chlapců než děvčat, tentokrát se to ale potvrdilo jen ve čtyřech okresech kraje ze sedmi. Holčičky převažovaly nad chlapci v okresech Plzeň-jih, Rokycany a Tachov,“ říká Mildorfová.

Prvorozené děti tvořily skoro polovinu všech narozených dětí. Zároveň se ale polovina všech dětí narodila mimo manželství.

To je případ i sedmadvacetileté Anny Levové z Plzně. „Začala jsem si s chlápkem a nějakou dobu jsme spolu byli. Když jsem jednoho dne zjistila, že jsem těhotná, vypařil se jak pára nad hrncem. Na dítě mě nechal samotnou. Nechce vídat dítě ani mě. Aspoň že platí výživné. Nejradši bych si ho od něj ani nebrala, jak jsem na něj naštvaná. Jako matka samoživitelka si ale nemůžu dovolit takovou pýchu,“ uvádí Levová.

Hasiči likvidovali v pondělí dopoledne následky nedělní vichřice.
FOTO, VIDEO: Silný vichr vyvracel stromy, trhal střechy a vypínal elektřinu