Do současné doby byla provedena kontrola na území Plzeňského kraje v 61 provozovnách obchodních řetězců. Porušení právních předpisů bylo zjištěno v 51% z nich. „Při kontrolách bylo nejčastěji zjištěno užití nekalých obchodních praktik v tom, že letáku byla uvedena za akční cenu nabídka zboží, které ve skutečnosti nebylo skladem. Další nedostatky byly zjištěny v oceňování zboží, protože cenovka chyběla vůbec nebo akční zboží bylo označeno původní cenou. Často na základě požadavku spotřebitele bylo odmítnuto předvést zakoupené zboží a ve 14 případech bylo zjištěno i předražení nákupů, přičemž nejvyšší bylo o 701 Kč. Přímo v Klatovech byl zjištěn jeden případ, kdy nákup byl naúčtován o 10 korun dráž. Důvodem předražení je především účtování zboží za cenu původní a ne platnou pro danou akci," informuje ředitel ČOI Inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský.

Při kontrolách vánočního zboží bylo uloženo 21 pokut. „V průběhu kontroly bylo na pokutách vybráno za 19000 Kč a 17 případů bude řešeno ve správním řízení. Ve správním řízení bude řešeno i 31 případů porušení právních předpisů v obchodních řetězcích," dodal ředitel.

Při kontrolách vánočního sortimentu na Klatovsku byly zatím zjištěny nedostatky pouze u vánočních dekorativních výrobků – z deseti provedených kontrol bylo pět případů, kdy u výrobků chyběly informace, u části pak chyběla i bezpečnostní upozornění.

„Myslím si, že je správné, že kontroloři chodí. Alespoň si nebudou obchodníci dělat, co chtějí. Já rozhodně jejich kontroly vítám a myslím si, že by měly být častější, ať už teď o Vánocích, tak i během roku na poutích, trzích a slavnostech," myslí si Drahomíra Vyletová z Vlčího, která za nákupy jezdí často do Klatov.