Běžkaři vyrazí tradičně na desetikilometrovou trať. Start i cíl je v bavorském Silberhütte. Závod má široký záběr. Určen je nejen pro trénované běžkaře. Na trať mohou vyrazit i rodiny s dětmi, ale i pěší turisté či sáňkaři. Bílá stopa vede přes hraniční přechod Křížový kámen, který je určen jen pro pěší, a dále na české území do Zlatého Potoku.

Každým rokem se na start postaví stovky registrovaných účastníků. Loni jich bylo přes šest set. Tento lyžařský podnik se koná každoročně už od roku 1993 a jede se i za ne moc příznivého počasí. „Bude-li dostatek sněhu, pojedeme celou trasu až ke Zlatému Potoku. Včera jsme kontrolovali trať," uvedl pro Deník v sobotu za organizátory z německé strany Rudolf Pannrucker. Vyjádřil se i k možnosti, že počasí nebude závodu nakloněno a sněhu bude málo. „Závod se pojede každopádně. Při menším množství sněhu máme připravenou variantu kratší tratě. Jelo by se jen asi tři sta metrů za česko-německou hranici."

Akci organizuje a zajišťuje běžkařské centrum Silberhütte ve spolupráci se Ski klubem Zlatý Potok. „Němci mají na starost trať. Projíždí ji rolbou a dělají stopy. My poskytujeme na chatě na Zlatém Potoce občerstvení," řekl k věci jeden z organizátorů a zakladatelů přeshraničního běhu Petr Šatra.

Jak bude připravena trať pro letošní ročník, je odvislé od přízně počasí. V okolí Silberhütte je na trati 30 až 50cm technického sněhu a poslední týden napadalo kolem 15cm přírodního. „V úterý máme schůzku organizátorů, tak uvidíme," podotkl Šatra. Deník bude informovat o přípravě tratě také v sobotním vydání a následně přinese fotoreportáž ze závodu.

Skilauf, přeshraniční běh je připomínkou otevření hranic a začátku přeshraničního lyžování. První ročníky museli organizátoři žádat o povolení ke skupinovému překročení státní hranice. Množství účastníků je každoročně závislé na počasí.

Při pěkném navštíví akci přes šest set lidí a z Česka přijíždí zhruba stovka běžkařů. Loňský ročník akci také navštívila jedna ze známých sportovních osobností. Na trati se ukázal i Němec Eric Frenzel, vítěz předloňského Světového poháru sdruženářů z norského Lillehammeru.