Noční klid na Radnicku přeťaly v neděli před 23. hodinou hasičské sirény.

Výjezdové jednotky deseti dobrovolných sborů podpořily profesionály při úsilí zlikvidovat obří požár zemědělského objektu společnosti Integro u Kladrub na Rokycansku. „Měl jsem za to, že se jedná o cvičení. Zpravidla jsme svoláváni o víkendech, když je většina lidí doma,“ sděloval němčovický starosta Karel Ferschmann.

„Už při příjezdu prvních jednotek byl objekt požárem zcela zasažen. Hasiči se tak kromě hasebních prací zaměřili i na ochranu okolních budov,“ uvedl mluvčí HZS Plzeňského kraje Petr Poncar. Přes maximální nasazení záchranářů zahynulo 300 chovných prasnic a třináct set selat. Škoda byla předběžně vyčíslena na 35 milionů korun, ovšem uchráněné hodnoty představují kolem sedmdesáti milionů.

S rozedněním byl na doutnajícím požářišti k vidění smutný obrázek. Zřícené konstrukce a mezi nimi desítky chlapů, kteří se snažili prostor alespoň částečně uklidit. Byla zde i jednotka Záchranného útvaru ze Zbirohu, která rozebírala konstrukci budovy. Na dopoledne byl objednaný dron, s jehož pomocí vyšetřovatelé událost zdokumentovali. „Já koukám, že jsem tady zatím zbytečný,“ krčil rameny pracovník kafilerky v Biřkově na Klatovsku, který přijel pro uhynulá zvířata.

V Rokycanech zasedal v poledne krizový štáb za přítomnosti profesionálních hasičů a zástupců veterinární správy.

Ilustrační fotografie.
Řidič to nezvládl u Litohlav