Letadlo nalezené v pátek ráno okolo 9. hodiny v lese mezi Partolticemi a Petrovicemi zhruba patnáct kilometrů od Klatov bylo totálně rozbité. Posádka – osmatřicetiletá žena a třiašedesátiletý muž – neměla šanci přežít. Podle informací Deníku začalo letadlo údajně ještě hořet, ale pršelo, takže déšť trosky uhasil a ochladil, a nedaly se tedy najít ani termovizí.

Do pátrání po letadle se v noci ze čtvrtka na pátek zapojili vojenský i policejní vrtulník a také policisté a hasiči. Posádka letadla totiž vyslala nouzový signál v půl deváté ve čtvrtek večer z okolí Žinkov na jižním Plzeňsku. Pátrání po letadle, se záhy spustilo a rozrušilo i obyvatele městyse Žinkovy. „Zjišťoval jsem, co se stalo. Vrtulníky tu létaly už od čtvrtečního večera a lidé se ptali, co se děje,“ řekl starosta Žinkov Josef Karhan.

Podle jednoho z klatovských pilotů se posádka snažila dovolat na tamní letiště a chtěla žádat o rozsvícení dráhy, ovšem údajně volali na špatné číslo a navíc zřejmě letiště v Chaloupkách u Klatov nenašli. Letadlo ve tmě pravděpodobně bloudilo, podle svědků se dostalo až nad Klatovy. „Ve čtvrtek večer, už byla tma, manžel slyšel nad naším domem v klatovském Podhůrčí letadlo. Bylo nám to divné, tak jsme se šli podívat a viděli jsme letadlo typu Cessna. Zarazilo nás, že letělo hodně nízko. Mířilo právě směrem na Žinkovy,“ řekla Deníku Denisa Kumberová z Klatov.

Deník byl v pátek na místě nálezu. Trosky letadla byly rozházeny po širokém okolí, některé kusy zůstaly viset v korunách stromů. Místo bylo ohraničeno policejní páskou, v prostoru se pohybovali policisté, hasiči a koroner.

„Havarovalo ultralehké letadlo tipu Piper,“ uvedla na místě policejní mluvčí Dana Ladmanová. „Na místo havárie přijeli pracovníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehoda ve spolupráci s policisty z Klatovska budou zjišťovat příčinu nehody,“ dodala .

Mrtví jsou otec a dcera, která se vloni stala maminkou. V městečku, kde žili, jsou lidé z tragické události zdrceni. 

Ilustrační foto.
Plzeňský kraj má nejlepší psovody