Svoji pohádkovou éru začal na Brčálníku v roce 2003. „ V té době mě oslovil kamarád, že by známá výtvarnička chtěla někde udělat výstavu. Napadl mě Brčálník, kde se vytvořila výstava Vítězslavy Klimtové, kterou jsem provozoval tři roky. Pak ale došlo na ukončení spolupráce s hotelem i paní Klimtovou. Kamarádi, co mě pomáhali, mě přesvědčili, abych pokračoval s výstavou na mé chalupě v Mlázovech u Kolince, kterou jsem zrekonstruoval a provozoval jako ubytování. Tak jsme se s kamarády v dubnu roku 2006 pustili do budování výstavy sami. Začátkem června jsme otevřeli. Nejprve se dělalo přízemí a pak se to rozšiřovalo a rozšiřovalo až do dnešní podoby“ popsal začátky Poláček.

Po šestnácti letech je chalupa plná pohádkových postav, kde se setkáte se Šumavousem, skřítky, vílami a mnohými dalšími. Součástí je i rozsáhlá zahrada i rozsáhlá expozice Klostermannova Šumava. Konalo se tam i nespočet akcí pro děti, které si pohádkové prostředí velmi oblíbily. Bohužel už 3. října se otevře chalupa lidem naposledy. „K tomu rozhodnutí mě dovedla jednoduchá věc. Člověk by měl být soudný. Zjistil jsem už předloni, že mi síly ubývají a i personálu je stále méně. Máme vnouče a rád bych si je také užil. Žijeme jen jednou a zdraví je přednější. Člověk by měl v nejlepším odejít,“ vysvětlil své rozhodnutí Poláček, který smutně dodal, že není Pohádková chalupa komu předat, proto její existence nenávratně skončí.

Volby - ilustrační foto.
Referendum v Sušici bude, rozhodl o tom soud. Ze tří otázek ale bude jen jedna

Její části ale budou moci lidé vidět na jiných místech, kam se převezou. „Máme zájemce, který chalupu koupí, bude zde žít. Zachovají zřejmě relaxační zahradu, ale jen pro sebe, ne pro veřejnost. Expozice se budou přemisťovat na jeden zámek, který projevil zájem. O Klostermannku projevil zájem Národní park do nějaké expozice. Vše je v jednání. Něco půjde ještě na další místa, tak uvidíme,“ uvedl Poláček s tím, že se mu se vším bude loučit velmi těžko. Už se na to ale připravoval tři roky, že by skončil.

Rozloučení se bude konat 3. října v neděli od 13.30 hodin jako závěr sezony společně s tradiční bramboriádou a drakiádou. „Využijte poslední možnost pro návštěvu tohoto pohádkového místa i pro školní výlety. Otevřeno v srpnu je každý den od 10 do 17 hodin, v září soboty a neděle od 10 do 16 hodin. Skupiny dle domluvy kdykoliv,“ pozval Poláček.

S pohádkovým prostředím ale neskončí. Založili totiž s přáteli facebookovou skupinu Přátelé pohádkové Šumavy.