Nejdelší plavecká štafeta světa se plavala 14 dní. Odstartovala v pátek 8. července ve 12 hodin a skončila včera kolem poledne. „Skupina plaveckých specialistů překonala zatím nejdelší výkon z USA, který činí 950 kilometrů. Štafetu tvořily převážně děti od 12 let, jak z plaveckého oddílu Rokycany, tak z Plzně. Dohromady šlo o 19 plavců a aktivním členem byl i autor nápadu a nejstarší účastník, sedmačtyřicetiletý Jiří Řezáč, který svým výkonem štafetu odstartoval,“ uvedl Luboš Ibrmajer, prezident SK Radbuza Plzeň.

„Je skvělé, že se nám podařilo vytvořit nejdelší světový výkon se zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Akce, kterou jsme plánovali dlouhou dobu dopředu, a byla dlouho jen teorií, se dnes stala skutečností. Je to pro nás příjemné zadostiučinění,“ řekl organizátor akce Řezáč.

Parkovací automat na Petrohradě.
V Plzni se rozšíří placené parkovací zóny

Každý plavec absolvoval devadesátiminutový úsek, při kterém naplaval zhruba pět kilometrů. „Plavalo se štafetově na etapy, dohromady jsem uplaval cca 65 kilometrů za 14 dní. Plavalo se mi skvěle, s ničím nebyl problém, pocity jsou vynikající,“ řekl pětadvacetiletý David Hron z rokycanského plaveckého oddílu, který během štafety uplaval nejvíce úseků.