Plzeňský kraj vyhlásil další vlnu kotlíkových dotací. Tentokrát si o ně mohou však zažádat pouze nízkopříjmové rodiny. Kritériem tedy je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 korun, to je 14 242 korun čistého příjmu na osobu měsíčně. Kraj má na výměnu kotlů připraveno 500 milionů korun.

Staré neekologické kotle, které nesplňují emisní třídu, mohou lidé vyměnit za tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu. Žadatelé získají podporu ve výši 95 procent nákladů, taková výrazná dotace tu nikdy předtím nebyla. V kraji se od první vlny dotací, v roce 2016, vyměnilo kolem sedmi tisíc starých neekologických kotlů. A podle krajského odboru životního prostředí se v některých lokalitách výrazně zlepšil ovzduší.

Celá akce má však jeden velký háček. Měsíce už totiž nejsou kvůli celosvětové krizi k sehnání kotle ani čerpadla. Někteří lidé na ně čekají třeba i přes rok. Stejně tak si počkají i na řemeslníky, kteří mají práci nasmlouvanou na měsíce dopředu. Snad se lidem, kteří se chtějí starého kotle zbavit ještě letos, výměna do zimy zdárně povede.