Kašperk, Švihov, Rabí nebo Velhartice. Návštěvnost těchto hradů podle kastelánů rok od roku roste. Hojně navštěvované jsou spolu s památkami také další turisticky zajímavá místa jako například nedávno otevřený kaolinový důl v Nevřeni na severu Plzeňska.

„Jde o unikát, v celé republice jsou jenom dva dochované hlubinné doly. Industriální památka v Nevřeni otevřená v polovině července letošního roku je navíc jediným dochovaným hlubinným dolem přístupným veřejnosti. Zájem je opravdu veliký, jezdí sem lidé i z východu a severu Čech,“ řekla Adéla Honomichlová z Centra Caolinum s tím, že od otevření navštívilo kaolinový důl už zhruba 4800 lidí.

Návštěvnost turisticky velmi oblíbeného hradu Kašperk roste mimo jiné i kvůli objížďce, která řidiče přivede až k jeho hradbám. „Všechny trasy směřující do Kašperských Hor vedou momentálně kolem hradu. Také jsme široko daleko jediná památka, která má otevřeno i v pondělí, takže i to je určitě plus,“ zhodnotil kastelán hradu Zdeněk Svoboda.

Stavba přestupního uzlu v Nepomuku a Blovicích.
V Nepomuku a Blovicích finišují stavby terminálů

Počet zájemců o prohlídky dalšího šumavského hradu – Rabí – podle kastelána Karla Broži meziročně mírně vzrostl. S návštěvností je na tom příznivě i hrad Velhartice. „Návštěvnost za červenec byla velmi uspokojující, v tržbě jsme měli o 50 tisíc více, než vloni. Je to dáno tím, že minulý rok byla velká horka a letošní ne až tak teplé počasí památkám nahrává,“ uvedl Tomáš Javorský z hradu Velhartice.

Rozhodující jsou podle zástupce kastelána vodního hradu Švihov Davida Růžičky výstavy a akce, které památky nabízí.

„Za leden až červenec minulého roku nás navštívilo přes 21 tisíc lidí. Letošní počet turistů za stejné období činí více než 27 tisíc lidí. Během letních prázdnin projde hradem denně 500 až 700 návštěvníků,“ popsal Růžička, podle kterého vábí návštěvníky hradu hlavně výstavní prohlídkový okruh Za tajemstvím Popelčina střevíčku věnovaný Popelce, která na hradě bydlela ve filmu Tři oříšky pro Popelku.

KLENOTY LÁKAJÍ

Návštěvnost zámku Kozel na Plzeňsku vzrostla zatím oproti loňsku o třicet procent. Kastelán Jan Polívka to přičítá výstavě nazvané České korunovační klenoty na dosah / Život a dílo Karla IV., která byla od dubna do června k vidění v reprezentativním výstavním sále bývalé jízdárny.

„Nejsou tak extrémně vysoké teploty, jako byly loni, takže turisté více vyjíždějí. Na letošek jsme také připravili více doprovodných programů, což mělo na návštěvnost nepochybně pozitivní vliv,“ vysvětlil Polívka.

Během pěti víkendů ochránci okroužkovali na dvě stě labutí.
Na přehradě pluje slovinská labuť, ve Stvolně maďarská