Vodáci se v současnosti na některých úsecích řek v západních Čechách nesvezou. Hladina vody je tam kvůli suchu nízká. Například Berounka je momentálně na hranici sjízdnosti, mnoho lidí se tím ale nenechá odradit.

Podle provozovatelky kempu Kobylka na břehu Berounky Jiřiny Skleničkové nemají v tábořišti o návštěvníky nouzi. „Je pravda, že letos je lidí méně než loni, přesto nás ale navštěvuje vodáků poměrně dost,“ řekla Skleničková.

Dolanský most přes řeku Berounku
Dolanský most je otevřen

Otava je v kraji jednou z nejoblíbenějších řek, přesto letos tamní kempy zaznamenaly méně zákazníků než v minulém roce. „Vloni jezdili hojně vodáci v týdnu i o víkendech. Letos máme silné víkendy, přes týden to tu bývá volnější,“ popsal situaci provozovatel kempu Otavský ráj Pavel Bradáč. Menší návštěvnost přisuzuje hlavně letošnímu chladnému květnovému počasí a svátkům. „Loni byl krásný květen, letos skoro celý propršel. Také červencové svátky byly loni ve čtvrtek a pátek, lidé měli více volna a více jezdili,“ míní Bradáč.

Otava v úseku od Sušice navíc hlásí dobrou sjízdnost. Na hranici sjízdnosti je nyní Radbuza, Úhlava nebo Ohře v úseku od Tršnice.

OD LENORY POUZE S REGISTRACÍ

Nejfrekventovanější českou řeku Vltavu mohou vodáci bez problému sjet, je v ní vody dostatek. V úseku od Lenory k Pěkné však rozhoduje o splouvání Národní park (NP) Šumava. „Opatření jsme zavedli v roce 2010, kdy jsme přistoupili k registraci lodí kvůli nadměrné návštěvnosti, která způsobila poškození říčního ekosystému a ohrozila například vzácnou perlorodku říční,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. „Abychom povolili splouvání, používáme zásadní pravidlo. Pokud je hladina vody pod 50 centimetrů, splouvat se nesmí. Mezi 50 a 61 centimetry může proplout omezený počet lodí za hodinu pouze s průvodcem. Když je stav hladiny vyšší než 61 centimetrů, smí bez průvodce proplout 20 lodí za hodinu,“ vysvětlil Dvořák. Dodal, že lidé se mohou zaregistrovat přímo u Soumarského mostu u Volar nebo přes internet.

MÉNĚ LODÍ SVĚDČÍ VŠEM

Registrace lodí od Soumarského mostu se podle Jana Dvořáka osvědčila. „Shledali jsme, že omezení počtu lodí má pozitivní dopad na vltavský ekosystém, rozrůstají se třeba vodní květiny. Dříve tudy ročně proplulo mezi osmi až deseti tisíci vodáky, dnes jsou to zhruba tři tisíce. Potěšující je také to, že i samotní vodáci si regulaci pochvalují. Líbí se jim, že tento úsek Vltavy už není tak masová záležitost, a navíc si pochvalují přítomnost průvodce, od kterého se dozvědí mnoho zajímavých informací,“ uzavřel Dvořák.

Nejdůležitější pro bezproblémovou dovolenou na vodě je však dodržování bezpečnostních pravidel.

Malby s figurálními náměty pocházejí ze 17. století.
Kostel v Úlicích ukrýval vzácné malby

VESTY, BOTY, HELMY

Předseda Svazu vodáků České republiky Libor Polák varuje vodáky hlavně před konzumací alkoholu během plavby. „Alkohol ano, ale na břehu, protože pití zpožďuje reakční dobu a pak se stává mnoho zbytečných úrazů,“ upozornil předseda.

„Pro vodáky neexistují žádná povinná opatření, přesto doporučuji rodičům, aby malým dětem pořídili vestu, pokrývku hlavy a namazali je krémem s vysokým ochranným faktorem,“ sdělil předseda.

Polák dále doporučil, že pokud se vodáci pohybují v neznámém terénu, měli by mít na hlavě helmy. „Co se podle mě hodně opomíjí, je obuv. Absolutně nevhodné jsou sandály nebo kroksy, které mohou lidé ztratit a pořezat se například o ostré kameny. Na vodu jsou nejlepší obyčejné tenisky,“ dodal předseda.

Ilustrační foto.
Botičky už v centru neuvidíte