I letos se budou opravovat některé objekty v Plzeňském kraji, na řadu přijdou budovy na Klatovsku a začne i kompletní renovace historické budovy plzeňského hlavního nádraží.

„Cílem rekonstrukce bude navrátit plzeňské nádražní budově architektonicky cennou původní podobu. Během oprav se ale bude myslet také na cestující, kteří se mohou těšit na příjemnější interiéry a širokou nabídku služeb v hale,“ informovala Deník mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Doplnila, že v roce 2020 odstartují i rekonstrukce výpravních budov v Sušici, Nýrsku a Kolinci na Klatovsku.

Ilustrační foto.
Oprav silnic se dočkají na Domažlickém předměstí

Rekonstrukce historické budovy v Plzni naváže na celkovou přestavbu hlavního nádraží, která skončila vloni v květnu. Trvala přes dva roky, stála 1,35 miliardy korun a přinesla přestupní terminál, podchody, nové nástupiště a zrekonstruované železniční mosty.

V plném běhu je oprava železniční stanice Pačejov na Klatovsku a přilehlé trati, která výrazně zrychlí rychlíky v tomto úseku. Dosud tam musely zpomalovat až na 65 km/h, po rekonstrukci pojedou až 100 km/h. „Dokončení prací je naplánováno na červen 2021. Celkové investiční náklady stavby dosahují jedné miliardy korun,“ uvedla Friebová.